NASA amână trimiterea unui echipaj uman pe Lună până cel puțin în 2025

NASA amână trimiterea unui echipaj uman pe Lună până cel puțin în 2025
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 nov 2021

NASA a anunțat că amână trimiterea unor astronauți pe Lună până cel puțin în 2025, renunțând la termenul limită stabilit de administrația Trump, potrivit nbcnews.com.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Agenția spațială americană avea ca obiectiv 2024 pentru prima aselenizare a unui echipaj uman în decurs de jumătate de secol, scrie News.ro.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

În anunțul amânării, administratorul Bill Nelson a spus că Congresul nu a alocat suficienți bani pentru dezvoltarea sistemului de aselenizare a programului Artemis și că sunt necesari mai mulți bani pentru capsula Orion. În plus, o procedură juridică a companiei Blue Origin a lui Jeff Bezos a stagnat lucrul mai multe luni la sistemul de aselenizare Starship dezvoltat de SpaceX a lui Elon Musk.

Oficialii au mai precizat că tehnologia pentru noile costume spațiale trebuie să fie consolidată înainte ca astronauții să se poată întoarce pe Lună.

NASA a menținut termenul de februarie 2022 pentru primul zbor-test al rachetei lunare, Space Launch System (SLS), cu o capsulă Orion, fără echipaj uman.

Astronauții se vor îmbarca în al doilea zbor Artemis, dincolo de Lună, dar care nu va aseleniza, în 2024, un an mai târziu decât era plănuit. Asta va amâna aselenizare până cel puțin în 2025, potrivit lui Nelson.

„Sistemul de aselenizare uman este o parte esențială a muncii noastre de a duce prima femeie și prima persoană de culoare pe suprafața selenară și ne pregătim de asta. NASA și-a luat angajamentul de a ajuta la restabilirea poziției Americii în lume”, a declarat Nelson.

El a atras atenția asupra programului spațial ambițios și agresiv al Chinei și a avertizat că ar putea să depășească SUA în explorarea lunară.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Cea mai recentă aselenizare a NASA a avut loc în 1972, cu misiunea Apollo 17. În total, 12 bărbați au explorat suprafața selenară.

În timpul întâlnirii National Space Council din 2019, vicepreședintele Mike Pence a cerut ca astronauții să ajungă pe Lună în cinci ani „prin orice mijloace”. NASA avea în plan o aselenizare în 2028, iar avansarea termenului cu patru ani a fost considerat atunci a fi extrem de ambițioasă, dacă nu improbabilă.

Congresul va trebui să mărească fondurile alocate, începând cu bugetul din 2023, a mai spus Nelson.

Agenția a cerut și un buget mai mare pentru capsulele Orion, de la 6,7 miliarde de dolari la 9,3 miliarde de dolari. Costurile de dezvoltare pentru rachetă de-a lungul primului zbor Artemis de anul viitor sunt de 11 miliarde de dolari.

Vicepreședintele Kamala Harris va participa la prima ei întâlnire a National Space Council, din poziția de coordonator, pe 1 decembrie. Nelson a confirmat că i-a comunicat noul calendar și costurile, vineri, în timpul vizitei lor la Goddard Space Flight Center din Maryland.

viewscnt
Afla mai multe despre
nasa
luna