O navă de pasageri și un autobuz plutitor vor transporta pasagerii între centrul Călărașiului și localitatea bulgară Silistra

O navă de pasageri și un autobuz plutitor vor transporta pasagerii între centrul Călărașiului și localitatea bulgară Silistra
scris 9 iun 2023

Orașele Silistra (Bulgaria) și Călărași (România) vor fi conectate de la finalul acestui an printr-o navă de dimensiuni mici (catamaran de pasageri) și un autobuz plutitor, în cadrul unui proiect transfrontalier în valoare de 2 milioane de euro, transmite radioul bulgar BNR, citat de Rador.

Urmează consolidarea malului și construirea unei rampe, care va asigura și accesul navelor mai mici la malul Dunării. Contractele cu firmele au fost deja semnate, data finală este 31 decembrie 2023.

Skoda renunță definitiv la Fabia Combi CITEȘTE ȘI Skoda renunță definitiv la Fabia Combi

Locuitorii Silistrei își amintesc cum în trecut au existat multe încercări de a facilita accesul turiștilor în orașul românesc Călărași – taxiuri pe apă și multe altele.

Inconvenientul pentru cei care doresc să facă o plimbare pe jos este că feribotul oprește pe malul românesc al Dunării, dar de acolo este necesar un taxi până în oraș. „Proiectul Primăriei Silistra și Consiliului Județean Călărași va rezolva această problemă, deoarece navele vor intra pe canalul Dunării și vor acosta chiar lângă parcul de pe malul orașului românesc”, a explicat viceprimarul Silistrei, Miroslav Todorov.

Catamaranul va avea 14 metri lungime și 6 metri lățime, va fi echipat cu două motoare electrice și va atinge o viteză de până la 13 km/h. Capacitatea sa va fi de 28 de pasageri și un echipaj format din doi marinari.

Alstom construiește un depou nou în centrul Bucureștiului CITEȘTE ȘI Alstom construiește un depou nou în centrul Bucureștiului

Cele două municipalități din Silistra și Călărași urmăresc implementarea unor noi sisteme de transport prietenoase cu mediul. Astfel, cu ani în urmă, Silistra a achiziționat catamarane solare, care sunt folosite pentru a naviga pe Dunăre fără a intra în ape teritoriale străine.

„Proiectul va fi extrem de util pentru cetățenii și oaspeții orașului. Ideea este de a crea navigație între Silistra și orașul românesc Călărași. În acest scop, vom achiziționa un catamaran, iar partenerii noștri români vor achiziționa un autobuz plutitor. Aceste nave vor transporta pasageri pe cele două maluri ale Dunării, după un program prestabilit și în funcție de nivelul fluviului. Se preconizează dezvoltarea rutelor turistice pentru oaspeții celor două orașe”, a explicat Miroslav Todorov.

Proiectul „Îmbunătățirea siguranței navigației pe Dunăre în regiunea transfrontalieră Călărași – Silistra” se înscrie în politica Primăriei Silistra de a se afirma ca destinație turistică preferată. Scopul este îmbunătățirea căii navigabile și infrastructurii de pe ambele maluri ale Dunării. Se prevede construirea a două terminale portuare fluviale, câte unul pe fiecare mal al Dunării.

viewscnt
Afla mai multe despre
silistra
calarasi
autobuz plutitor