Prețul litiului a crescut din nou și pune presiune pe prețurile bateriilor. BMW investește într-o nouă tehnologie de extracție

Prețul litiului a crescut din nou și pune presiune pe prețurile bateriilor. BMW investește într-o nouă tehnologie de extracție

Zonă de extracție a litiului din saramuri

Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 14 oct 2021

Principalul minereu folosit pentru producția de baterii pentru vehiculele electrice s-a scumpit din nou, ca urmare a cererii tot mai mari și a limitărilor de producție. Accelerarea tranziției la propulsia electrică în următorii cinci ani ar putea genera probleme și mai mari în acest sector.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Prețurile minereului de litiu s-a dublat în ultimul an, potrivit analiștilor, care susțin că atât industria auto, cât și industria energiei regenerabile, care are nevoie de baterii pentru stocare, au ridicat foarte mult cererea iar producția nu poate ține pasul. Benchmark Mineral Intelligence, care urmărește evoluția extracțiilor de litiu, spune că finanțarea pentru noi proiecte de extracție a litiului este foarte mică, potrivit Automotive News, iar asta se întâmplă într-un moment în care deficitul pe piață este deja major.

În acest moment, o tonă de minereu de litiu s- a vândut cu 2.240 de dolari, potrivit sursei citate, în condițiile în care în iulie o tonă se cumpăra cu 1.250 de dolari. Iar prețul se reflectă inevitabil în prețul bateriilor, cu un procent de până la 40% din costul total.

În acest context, BMW a anunțat că investește în extracția de litiu, pentru a putea să-și asigure necesarul de baterii pentru producția tot mai mare de vehicule electrice. Compania spune că, până în 2030, se așteaptă ca cel puțin jumătate din vânzările globale ale sale să fie automobile complet electrice. BMW este preocupată să extragă litiu ecologic și sustenabil, astfel că divizia BMW i Ventures, prin intermediul Lilac Solutions, a dezvoltat și patentat o tehnologie de schimb ionic care va îmbunătăți semnificativ eficiența, costurile și dezvoltarea durabilă prin extragerea litiului din resursele din depozite naturale de apă sărată.

Lovitură pentru Dacia, în Parlamentul European CITEȘTE ȘI Lovitură pentru Dacia, în Parlamentul European

„Tehnologiile inovatoare oferă un acces mai bun, mai durabil și mai eficient la materiile prime. Investind în companii start-up, accelerăm dezvoltarea noilor tehnologii, stimulăm concurența și oferim un impuls care va facilita accesul companiilor tinere pe piață", a declarat Wolfgang Obermaier, vicepreședinte executiv BMW Group pentru bunuri și servicii indirecte, materii prime, parteneri de producție. „Investind în Lilac Solutions, susținem progresul tehnologic în domeniul extracției litiului, cu accent pe metode responsabile și durabile.”

Noua tehnologie dezvoltată de Lilac se bazează pe un schimb ionic care face extracția litiului din saramură mai eficientă și mai rentabilă, spune BMW. Inovația ar putea reduce semnificativ presiunea pe industria actuală de extracție a litiului.

viewscnt
Afla mai multe despre
litiu
extractie litiu
bmw
baterii masini
masini electrice