Primarul din Constanța propune ca parcarea să fie gratuită în Mamaia și în oraș, între anumite ore

Primarul din Constanța propune ca parcarea să fie gratuită în Mamaia și în oraș, între anumite ore
scris 15 iul 2022

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a anunțat că va propune Consiliului Local aprobarea inițiativei sale ca parcarea să fie gratuită pe timpul nopții, în intervalul orar 22:00 - 08:00, atât în oraș, cât și în stațiunea Mamaia.

În Mamaia, taxa de parcare este însă impusă acelor turiști obligați să își lase mașina pe spațiul public, în lipsa unor locuri special amenajate în fața hotelului. Autoritățile acuză hotelierii că nu vor să își asigure contra cost locurile publice de parcare, de partea cealaltă unii hotelieri susțin că fizic nu au capacitatea de a asigura locuri pentru toți turiștii veniți cu mașina.

Propunerea va fi supusă votării într-o ședință a Consiliului Local Municipal Constanța, scrie Agerpres.

Decizie pentru a impulsiona sezonul turistic: taxa de parcare în stațiunile din sudului litoralului a fost eliminată CITEȘTE ȘI Decizie pentru a impulsiona sezonul turistic: taxa de parcare în stațiunile din sudului litoralului a fost eliminată

"Reacționez și apreciez că pentru a veni în sprijinul operatorilor economici trebuie să umblăm și la regulamentul parcărilor, motiv pentru care voi propune Consiliului Local să amendăm hotărârea Consiliului Local privind parcările în oraș. Pentru ca, în fiecare zi, pe perioada nopții, între orele 22,00 și ora 08,00, parcarea să fie gratuită în tot orașul Constanța, nu numai în Mamaia, pentru că nu putem discrimina. Asta este ce voi face eu și este un semnal pe care vreau să îl adresez operatorilor economici. Aș vrea ca să vadă că noi suntem deschiși, flexibili și vom fi întotdeauna deschiși la dialog", a declarat primarul Constanței.

El a spus că, referitor la "ceea ce se propagă în media în zilele acestea, ideea conform căreia stațiunea Mamaia a devenit nefrecventată și nefrecventabilă", înțelege acest aspect într-un context general, al unei campanii, din punctul său de vedere, "vizibil îndreptate împotriva litoralului românesc".

Potrivit lui Chițac, activitatea turistică a scăzut în întreaga țară, din cauze obiective.

"Scăderea turismului este în toată țara și are cauze obiective. S-au deschis granițele față de anul trecut, dacă bineînțeles facem comparația cu anul trecut. Turiștii au de ales și alte zone, Bulgaria, Grecia, deci oferta pentru ei este mai largă. Doi, am trăit și trăim într-o criză economică, generată de război, generată de pandemie, este calculat de către statisticieni că față de anul trecut o familie a rămas cu mai puțin de 200 de lei în buzunar. Trei, prețul la combustibil s-a mărit foarte mult, este știut că și pe litoral vin mult mai mulți turiști cu trenul, față de anul trecut. Există și cauze subiective, pe care le-am văzut propagate tot în media, prețurile cumva prohibitive, dar și aici este un factor obiectiv pentru că, dacă au crescut prețurile peste tot, atunci operatorii economici din Mamaia evident că trebuie să crească și ei prețurile din rațiuni economice și, asupra acestei chestiuni, noi ca primărie știți foarte bine că nu putem interveni", a spus Vergil Chițac.

Despre costul parcării în stațiunea Mamaia, primarul a afirmat că situația a fost prezentată "manipulatoriu".

"Și ajungem și la parcarea din Mamaia. (...) A fost prezentată manipulatoriu, parcarea în Mamaia costă 96 - 100 de lei pe zi. Deci s-a înmulțit 4 lei/oră cu 24. Nu ne-am pus niciodată problema când am stabilit prețul acesta că el se adresează unui turist, pentru că am crezut tot timpul că turiștii vor utiliza parcările hotelurilor. De altfel, avem în regulament această posibilitate ca hotelierii să poată închiria cu 500 de lei pe lună în perioada estivală, deci un calcul simplu ne duce la 17 lei pe zi, deci mai puțin de 70 de bani pe oră", a explicat edilul.

Conform reprezentantului unei asociații patronale din turism, dintre cele aproximativ 7.000 de locuri de parcare din stațiunea Mamaia, au fost închiriate de hotelieri doar 1.200.

Primarul Constanței a mai spus că, începând cu luna ianuarie, municipalitatea a stabilit un plan de măsuri pentru pregătirea sezonului estival.

"N-am putut să nu observ că nu s-a discutat nimic despre efortul pe care primăria l-a făcut pentru ca litoralul să poată începe în condiții bune. Începând din ianuarie, la primărie am făcut un plan de acțiuni pentru ca perioada estivală să fie pregătită. (...) Cred că ați văzut că am lucrat la igienizarea spațiilor verzi, sigur alea care ne mai aparțin nouă, atâtea câte ne mai aparțin nouă, pentru că știți foarte bine, în Mamaia sunt foarte multe proprietăți private, mult mai multe decât ar trebui. Am pus în funcțiune fântâni arteziene, lucrăm și vor fi gata, cât de curând, cele două scene de spectacole de la Cazino și de la Mamaia. (...) Operatorii - salubrizatorul și operatorii de spații verzi - acționează cu prioritate în Mamaia. De la începutul anului, până la 30 iunie, am adunat din Mamaia peste 5.000 de tone de deșeuri, de gunoi, din coșurile stradale sau de pe domeniul public", a afirmat Vergil Chițac.

viewscnt
Afla mai multe despre
parcare
mamaia
constanta