Primele falimente în imperiul Gupta, proprietarul Sidex Galați

Primele falimente în imperiul Gupta, proprietarul Sidex Galați

Sursă foto: Alvance Aluminium

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 apr 2021

Trei fabrici de componente auto din Franța operate de compania Alvance Aluminium, parte a grupului GFG Alliance controlat de familia miliardară indiană Gupta, care controlează și combinatul siderurgic Liberty Galați, fostul Sidex, au cerut la finalul săptămânii trecute intrarea în faliment și protecție față de creditori, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sunt primele falimente consemnate în imperiul Gupta, după prăbușirea principalului finanțator al grupului GFG Alliance, compania financiară britanică Greensill Capital.

Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri

Cele trei unități de producție și-au declarat vineri intrarea în încetare de plăți, salariații lor fiind informați în acest sens cu o zi înainte, potrivit presei franceze. Principalii lor clienți sunt producătorii auto francezi Renault și Peugeot.

Operațiunile fabricilor, care au în total circa 850 de angajați, au fost afectate de procesul de renunțare treptată la motoarele diesel, dar și de concurența externă. Un purtător de cuvânt al Alvance Aluminium a declarat că grupul le-a injectat capital de peste 45 milioane euro, însă nu a mai putut să le acorde sprijin după colapsul Greensill.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Un reprezentant al sindicatelor a declarat că angajatorul le-a transmis că procedurile efective de faliment vor începe la finalul lunii și că se intenționează găsirea unui investitor care să cumpere fabricile.

Sanjeev Gupta, președintele GFG Alliance, afirma în prima parte a lunii aprilie că exclude închiderile de fabrici, arătând că grupul, cu rulaj anual total de circa 20 miliarde dolari, este pe profit la nivel global.

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

După cum a relatat Profit.ro, Financial Times a scris recent că Liberty Galați, fostul Sidex, ar întâmpina probleme în a-și asigura finanțarea necesară achiziției obligatorii de certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru producția de anul trecut până la termenul limită din 30 aprilie și ar fi în discuții cu compania-"soră" Liberty Ostrava pentru a împrumuta de la aceasta o parte din necesarul de credite CO2. Potrivit aceleiași surse, Liberty Galați și-ar fi vândut chiar din 2020 certificatele care i s-au alocat gratuit anul trecut în baza legislației europene.

Tot Financial Times a scris că o echipă de consilieri care lucrează la un plan de restructurare a grupului GFG Alliance al miliardarului indian Sanjeev Gupta, din care face parte și combinatul siderurgic românesc Liberty Galați, fostul Sidex, echipă care a realizat o estimare preliminară a valorii nete a activelor grupului, ținând cont și de datoriile acestuia, a apreciat că operațiunile siderurgice ale GFG Alliance din Europa de Est, din care cele mai importante sunt cele din România și Cehia, ar avea o valoare negativă, de -1,6 miliarde dolari.

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Ideea planului de restructurare a apărut după ce principalul furnizor de credite de capital de lucru al GFG Alliance, compania financiară Greensill Capital a omului de afaceri australian Lex Greensill, a intrat în insolvență, în urma retragerii unei finanțări de 10 miliarde de dolari din partea Credit Suisse.

EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București

Greensill a depus un document la tribunal în care afirma că GFG Alliance, principalul său client, se confruntă cu "dificultăți financiare severe". În document se menționa că grupul lui Gupta a trimis pe 7 februarie o scrisoare către Greensill în care scrie că, dacă Greensill nu îi va mai furniza finanțare pentru capital de lucru, se va "prăbuși în insolvență". Tot acolo, Greensill mai afirma că a încetat să finanțeze GFG Alliance la începutul lunii martie, moment din care grupul-mamă al Liberty Galați ar fi început să înregistreze restanțe la obligațiile sale de plată. Greensill și-a evaluat expunerea totală pe grupul lui Gupta la peste 5 miliarde dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
gfg alliance insolventa greensill
liberty galati fostul sidex certificate co2
falimente gupta gfg alliance