Procesul de evaluare, contractare și de transmitere la Comisia Europeană a proiectului privind drumul expres Craiova-Pitești a fost finalizat. Investiția va depăși 4,93 miliarde lei

Procesul de evaluare, contractare și de transmitere la Comisia Europeană a proiectului privind drumul expres Craiova-Pitești a fost finalizat. Investiția va depăși 4,93 miliarde lei
scris 31 dec 2020

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a anunțat joi că a finalizat procesul de evaluare, contractare și de transmitere la Comisia Europeană a proiectului privind drumul expres Craiova-Pitești, investiția fiind de peste 4,93 miliarde lei.

”Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în calitate de Organism Intermediar pentru Transport pentru POIM 2014-2020, a finalizat la data de 30 decembrie 2020 procesul de evaluare, contractare și de transmitere la Comisia Europeană a proiectului major 'Drum expres Craiova-Pitești'. Obiectivul general al contractului de finanțare 'Drum expres Craiova-Pitești' îl reprezintă crearea unei căi de comunicație moderne între orașele Craiova și Pitești, cu implicații în dezvoltarea regională a zonei. Prin implementarea acestui proiect se va realiza legătură între cele două ramuri ale coridorului TEN-T Core Rin-Dunăre din România, asigurându-se astfel creșterea siguranței utilizatorilor și îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport care facilitează integrarea economica în UE, contribuind astfel la dezvoltarea pieței interne cu scopul de a crea condițiile pentru creșterea volumului investițiilor, promovarea transportului durabil si a coeziunii in rețeaua de drumuri europene”, a informat ministerul.

Proiectul va deservi totodată traficul de tranzit internațional, de mărfuri și persoane de pe teritoriul României, asigurând mobilitatea și conectivitatea regiunii sud-vestice a țării cu rețeaua națională TEN-T Core, scrie News.ro.

RETROSPECTIVĂ Marii constructori auto au lansat 114 automobile complet noi, în 2020. VW Group conduce, cu 15% dintre noutăți CITEȘTE ȘI RETROSPECTIVĂ Marii constructori auto au lansat 114 automobile complet noi, în 2020. VW Group conduce, cu 15% dintre noutăți

Obiectivul specific al contractului de finanțare este reprezentat de construcția unui drum expres în lungime de 121,185 km de 2 x 2 benzi, 10 noduri rutiere, 75 poduri și pasaje și 26 intersecții denivelate fără acces, precum și trei baze întreținere și deszăpezire, patru spații de servicii și patru parcări de scurtă durată.

Valoarea totală a proiectului este de 4.933.925.482 lei, din care valoarea totală eligibilă, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, este 4,162,020,930 lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată – 3,537,717,791  lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% în valoare de 624.303.139 lei va fi finanțată din bugetul beneficiarului).

Perioada de implementare a proiectului este de 61 luni, respectiv între 1 decembre 2018 și 31 decembrie 2023.

”Chiar dacă este final de an pregătirea documentelor pentru obținerea finanțării europene rămâne una dintre  prioritățile noastre principale. Nu ne mai permitem să pierdem nicio zi care să întârzie realizarea unor proiecte precum 'Drumul expres Craiova-Pitești'. Au fost prea multe șanse ratate în ultimii ani când, din cauza lipsei de viziune a unor miniștri și indolenței și incompetenței unor funcționari, proiectele de infrastructură au rămas de multe ori simple desene frumos colorate plimbate prin studiourile de televiziune. Dacă vrem rezultate concrete trebuie să existe implicare maximă de la nivelul conducerii până la ultimul funcționar care participă la  realizarea proiectelor de infrastructură. Asta am cerut și mă asigur în fiecare zi că mesajul meu a fost înțeles”, a declarat ministrul Cătălin Drulă.

viewscnt
Afla mai multe despre
drum expres craiova-pitești
ministerul transporturilor