Proiect legislativ: Șoferii prinși la volan cu dispozitive audio-video sau depistați ulterior prin postări pe rețele sociale și mass-media rămân fără permis 90 de zile

Proiect legislativ: Șoferii prinși la volan cu dispozitive audio-video sau depistați ulterior prin postări pe rețele sociale și mass-media rămân fără permis 90 de zile
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iun 2018

Deputatul PMP Petru Movilă a depus un proiect de lege care prevede ca șoferii prinși că folosesc telefoanele mobile în timp ce conduc sau sunt identificați ulterior, prin postări pe rețelele de socializare sau în mass-media, să fie sancționați cu suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile. Movilă mai vrea ca amenzile și punctele de penalizare să nu se aplice doar în cazul folosirii telefoanelor mobile la volan, cum prevede legislația acutală, ci în cazul tuturor mijloacelor de înregistrare audio sau video, cu excepția dispozitivelor de tip ”mâini libere”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Legislația în vigoare nu prevede reținerea permisului de conducere pentru folosirea dispozitivelor de înregistrat în timpul condusului, scrie News.ro.

Astfel, inițatorul vrea ca, în Ordonanța de urgență nr 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, la articolul 103 alineatul (1), după litera c) să se introducă o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins: “Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule și tractoare agricole sau forestiere se dispune pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a constat în folosirea mijloacelor de înregistrare audio video, cu excepția dispozitivelor de tip «mâini libere» și a avut drept consecință săvârșirea de infracțiuni care au pus în pericol viața, sănătatea și integritatea corporală, chiar dacă fapta a fost constatată și prin identificarea ulterioară, prin postări pe rețele sociale sau mass-media”.

O altă modificare propusă este la articolul 108 din OUG 195/2002 care în forma actuală prevede sancționarea cu amendă și puncte de penalizare doar în cazul folosirii telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive de tip ”mâini libere”.

Modificarea vrea ca sancțiunile din aricolul 108 să se aplice pentru folosirea tuturor mijloacelor de înregistrare audio-video, cu excepția dispozitivelor de tip ”mâini libere”.

ULTIMA ORĂ Primăria Capitalei a avizat noile tarife de parcare, cu creșteri substanțiale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Primăria Capitalei a avizat noile tarife de parcare, cu creșteri substanțiale

“Având în vedere dispozițiile art.16 din Constituția României  se impune ca pentru situații analoage să fie reglementate sancțiuni similare. Din moment ce în forma actuală a art.108, alin. (1) lit. a) punctul 2 este sancționat conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, pentru folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive de tip «mâini libere», aceeași sancțiune contravențională trebuie să o suporte conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, care folosește mijloace tehnice de înregistrare în timpul conducerii cu excepția acelor dispozitive de tip «mâini libere»”, spune Petru Movilă.

Pe data de 27 mai, nouă români și-au pierdut viața după ce un microbuz înmatriculat în județul Mureș s-a ciocnit violent cu un camion, pe un drum național din Ungaria, la aproximativ 60 de kilometri de Budapesta, pe sensul de deplasare spre România. Șoferul microbuzului făcea live pe Facebook și s-a angajat într-o depăsire neregulamentară.

viewscnt
Afla mai multe despre
pmp
telefon
soferi