Romaero a raportat pierderi de 14,13 milioane lei în primul semestru, la venituri din exploatare de 51,45 milioane lei

Romaero a raportat pierderi de 14,13 milioane lei în primul semestru, la venituri din exploatare de 51,45 milioane lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 aug 2018

Romaero București, companie de stat specializată în producție, servicii și cercetare-dezvoltare în domeniul aeronauticii pentru aeronave civile și militare de pasageri sau cargo, a raportat pierderi de 14,13 milioane lei în primul semestru, la jumătate față de cât fusese aprobat prin bugetul de venituri și cheltuieli, potrivit rezultatelor aprobate de Consiliul de Administrație, obținute de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De asemenea, compania a realizat în primele șase luni ale acestui an venituri din exploatare de 51,45 milioane lei, cu 70,5% mai mult față de cât fusese planificat inițial.

Comparativ, în primul semestru al anului trecut, Romaero a avut pierderi de 16,58 milioane lei și venituri din exploatare de 35,38 milioane lei.

Andrei Frunză, fost CEO eJobs, preia conducerea Clever Taxi CITEȘTE ȘI Andrei Frunză, fost CEO eJobs, preia conducerea Clever Taxi

”În primele șase luni ale anului 2018, Romaero a înregistrat pentru prima dată în ultimii cinci ani o valoare pozitivă a indicatorului EBITDA, pe fondul unei creșteri cu circa 80% a veniturilor operaționale concretizată într-o creștere de circa 64% a cifrei de afaceri nete, simultan cu scăderea la circa 80% a nivelului de cheltuieli pentru 1.000 lei venituri din exploatare, rezultatul fiind reducerea la jumătate a pierderii bugetate pentru această perioadă a anului”, arată raportul.

Datoriile curente au crescut cu 8,30%, la 426,68 milioane lei față de valorile de la 31 decembrie 2017, în principal pe seama costurilor datoriei fiscale istorice.

”În semestrul I 2018 pierderea din exploatare (9,5 milioane lei) este mai mică decât suma dintre cheltuielile cu accesoriile fiscale (8,9 milioane lei) și cheltuielile cu regia generală a activelor excedentare (peste 5 milioane lei), ceea ce denotă că activitatea societății deja nu mai generează pierderi, iar stingerea datoriilor istorice prin valorificarea de active excedentare poate permite trecerea societății pe profit”, se menționează în document.

În semestrul I al anului, compania a constituit provizioane pentru deprecieri și provizioane de riscuri și cheltuieli în valoare totală de 7,54 milioane lei.

”Provizioanele pentru riscuri si cheltuieli constituite în semestrul I 2018 au avut în vedere estimarea accesoriilor fiscale necomunicate de ANAF până la data de 30 iunie 2018 la o valoare de 786.466 lei și estimarea bonificațiilor la pensionare a salariaților în cursul anului 2018 la o valoare de 117.681 lei”, arată raportul.

Cheltuielile cu personalul au crescut cu circa 30% ca urmare a începerii procesului de refacere a forței de muncă productive. Numărul mediu de personal în prima parte a anului este de 756 salariați, față de 695 salariati în semestrul I 2017 și păstrează tendința de creștere.

”Se estimează că, păstrând în ansamblu profilul industrial actual al operatorului economic și reconstruind echilibrul tehnico-economic între tipurile de activități din sectoarele producție industrială și, respectiv, servicii, nivelul maxim de eficiență poate fi obținut în mod durabil cu un număr de 1.200-1.300 salariați cu vârsta medie de 44-46 ani și cu activele productive critice (hangare, hale de producție, laboratoare, birouri, depozite, platforme de manevrare aeronave, diverse anexe, circulații, teren neconstruit necesar pentru dezvoltare pe termen lung etc.) amplasate pe o suprafață a platformei industriale de 17-18 hectare”, se mai arată în raport.

Societatea de stat estimează că ar putea ajunge pe profit anul viitor, cu un profit brut de 884.000 lei.

Veniturile totale bugetate pentru acest an se ridică la 116,29 milioane lei, cu peste 65% mai mari față de cele realizate anul trecut, de 70,41 milioane lei.

Compania și-a bugetat totodată investiții de 27,39 milioane lei în acest an, de aproape nouă ori mai mari față de investițiile realizate anul trecut, de 3,16 milioane lei.

Romaero, companie controlată de Ministerul Economiei, are în prezent circa 800 de salariați și o valoare de piață de 144,02 milioane lei, cu valoarea activelor de peste 800 milioane lei și datorii de peste 300 milioane lei acumulate în ultimii zece ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
romaero
aeronautica