Românii, campioni în UE la diminuarea ponderii alocate transportului în cheltuielile de consum ale gospodăriilor

Românii, campioni în UE la diminuarea ponderii alocate transportului în cheltuielile de consum ale gospodăriilor

Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Profit.ro
Profit.ro
scris 8 ian 2020

Ponderea alocată transportului în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor a scăzut în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, între 2008 și 2018, însă cea mai mare reducere s-a înregistrat în România, unde aceasta a ajuns de la 15,1% la 11,2%, adică s-a diminuat cu 3,9 puncte procentuale, potrivit datelor furnizate de Eurostat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În anul 2018, ponderea alocată transportului în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor era cea mai mică în Slovacia (6,6%), Croația (9,7%), Cehia (10,4%) și România (11,2%). La polul opus, cea mai mare pondere alocată transportului în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor se înregistra în Slovenia (16,9%), urmată de Lituania și Luxemburg (ambele cu 15,8%), scrie Agerpres.

VIDEO Un avion ucrainean s-a prăbușit după decolarea de la Teheran. Nu există supraviețuitori CITEȘTE ȘI VIDEO Un avion ucrainean s-a prăbușit după decolarea de la Teheran. Nu există supraviețuitori

În medie, gospodăriile din UE au alocat 13,2% din cheltuielile lor totale de consum pentru transport, ceea ce înseamnă cheltuieli cu o valoare totală de peste 1.100 miliarde euro, echivalentul a 7,2% din PIB-ul Uniunii Europene sau 2.220 de euro pe cap de locuitor din UE.

Conform acestor date, transportul este a doua mare categorie de cheltuieli pentru gospodăriile din UE după locuință (24% din cheltuielile totale de consum), fiind urmate de cheltuielile pentru alimente și băuturi non-alcoolice cu 12,1% din cheltuielile totale de consum.

viewscnt
Afla mai multe despre
gospodării
cheltuieli transport
eurostat