Sondaj online: 64% dintre șoferii respondenți s-au urcat cel puțin o dată la volan după ce nu au dormit o noapte întreagă, 1 șofer din 4 a ațipit la volan

Sondaj online: 64% dintre șoferii respondenți s-au urcat cel puțin o dată la volan după ce nu au dormit o noapte întreagă, 1 șofer din 4 a ațipit la volan
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 sep 2019

Studiile indică faptul că să conduci după un somn de mai puțin de 5 ore este la fel de periculos ca a conduce sub influența alcoolului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Întrebați dacă se urcă la volan după ce au dormit mai puțin de 5 ore pe noapte, aproape 20% (1 din 5 șoferi) dintre șoferii respondenți la un sondaj online au declarat că fac acest lucru aproape în fiecare zi, iar alți 39%, de câteva ori pe lună.

Concurența: Autoritățile locale nu au o abordare pentru eficiența parcărilor CITEȘTE ȘI Concurența: Autoritățile locale nu au o abordare pentru eficiența parcărilor

De asemenea, doar 36% dintre participanții la sondaj au declarat că nu au condus niciodată fără să doarmă o noapte întreagă. 34% au făcut acest lucru o dată sau de două ori de când sunt șoferi, însă 20% au declarat că au condus după ce nu au dormit o noapte întreagă de câteva ori în ultimul an, iar 5% fac acest lucru în fiecare săptămână. 

În ceea ce privește cel mai lung drum „dintr-o bucată” (fără să se oprească să înnopteze undeva) realizat de șoferii participanți la sondaj, situația este împărțită: 29% au mers între 3 și 7 ore, 19%, între 1 și 3 ore, ați 19% între 8 și 10 ore, iar 18%, între 10 și 18 ore. Pentru 7% dintre participanții la sondaj, cel mai lung drum parcurs dintr-o bucată a depășit 24 de ore.

4 din 10 conducători auto au experimentat cel puțin o dată, în timpul unei călătorii cu mașina, senzația de a nu-și mai aduce aminte ultima bucată de drum parcursă: 27% dintre respondenți au pățit acest lucru o dată sau de două ori de când sunt șoferi, iar 10%, de câteva ori în ultimul an.

VIDEO Angajații de la Dacia, protest spontan din cauza roboților aduși în uzină CITEȘTE ȘI VIDEO Angajații de la Dacia, protest spontan din cauza roboților aduși în uzină

Senzația de a nu-ți mai aduce aminte de ultimele câteva minute poate fi un semn al unui microsomn – o ațipire între 2 și 30 de secunde (unele studii indică o medie de 5-10 secunde),  fără ca cel în cauză să își dea seama sau să fie conștient de acest lucru – și unul din semnele care îți indică că ești prea obosit ca să rămâi la volan. De altfel, 1 din 4 șoferi (24%) a declarat că își amintește să fi ațipit în timp ce conducea, conform rezultatelor sondajului.

În ceea ce privește percepția oboselii la volan, 66% dintre participanții la sondaj au declarat că se simt rar obosiți atunci când conduc, însă 13% se confruntă des cu această stare.

Conform recomandărilor de siguranță rutieră, este indicat ca toți șoferii să ia o pauză de 15 minute la fiecare două ore de condus. Cu toate acestea, 76,5% dintre particianții la sondaj au declarat că nu au un plan anume pentru pauzele din timpul unui drum lung cu mașina, acestea având loc în funcție de nevoile lor sau ale pasagerilor.

Întrebați cât de des iau pauze în timpul unui drum mai lung de două ore, 47% au declarat că fac acest lucru o dată la 3-4 ore, 32%, o dată la două ore, 14%, la mai mult de 5 ore, iar 6%, o dată pe oră.

Sondajul online a avut loc în perioada 10 iulie – 10 septembrie 2019, având 16.235 de respondenți, dintre care 15.121 de șoferi (93%). 

viewscnt
Afla mai multe despre
somn la volan
atipit