Tesla a renunțat să mai ceară ajutoare de stat pentru fabrica de baterii din Germania

Tesla a renunțat să mai ceară ajutoare de stat pentru fabrica de baterii din Germania
scris 26 nov 2021

Constructorul auto american Tesla și-a retras solicitarea vizând acordarea de ajutoare de stat pentru uzina sa de baterii destinate automobilelor electrice, ce urmează a fi construită la Brandenburg, în apropiere de Berlin, a declarat vineri un purtător de cuvânt de la Ministerul german al Economiei, transmite Reuters.

"Tesla își menține planurile vizând construirea unei uzine de baterii în apropiere de fabrica sa Gigafactory Berlin-Brandenburg, dar va face acest lucru fără finanțare de la stat pentru proiectele de tip IPCEI", a spus purtătorul de cuvânt, făcând referire la subvențiile europene care pot fi alocate pentru așa-numitele "Proiecte Importante de Interes Comun European", scrie Agerpres.

VIDEO Prima „autostradă nemțească” din România - când va fi dată în folosință CITEȘTE ȘI VIDEO Prima „autostradă nemțească” din România - când va fi dată în folosință

În luna ianuarie, Uniunea Europeană a aprobat un plan care prevedea acordarea de ajutoare de stat constructorilor auto Tesla, BMW și altora pentru a susține producția de baterii destinate vehiculelor electrice și a ajuta blocul comunitar să își reducă importurile din China, lider mondial în acest domeniu. În cadrul acestui plan, Tesla se aștepta să primească finanțare de la UE în valoare de 1,14 miliarde de euro, iar o decizie finală era posibilă până la finele acestui an.

Separat, producătorul auto american a depus o cerere în luna noiembrie 2020 și o cerere pentru a primi finanțare regională din partea landului Brandenburg. Suma exactă solicitată de Tesla nu a fost dezvăluită, însă, potrivit informațiilor publicate pe site-ul guvernului din landul Brandenburg, investițiile cu o valoare de peste 100 milioane de euro beneficiază de o finanțare regională de 6,8% din valoarea lor nominală. La rândul său, Tesla investește cinci miliarde de euro din fondurile proprii în această uzină de baterii.

Conform calendarului inițial, uzina Tesla de lângă Berlin urma să fie inaugurată în vara acestui an. Însă, grupul american a fost nevoit să amâne inaugurarea "Gigafactory" pentru sfârșitul lui 2021, dând vina pe birocrația germană. În plus, construcția acestei uzine s-a lovit și de rezistența opiniei publice pe fondul îngrijorărilor cu privire la impactul asupra mediului înconjurător.

Tesla și-a propus să ajungă rapid la un ritm de producție de 500.000 de vehicule pe an la uzina sa de lângă Berlin. Însă, construcția uzinei din Germania a demarat grație unei autorizații temporare, iar o autorizație definitivă din partea landului Brandenburg nu a fost încă emisă, deși lucrările de construcție la viitoarea uzină au început în primul trimestru din 2020. Comparativ, uzina Tesla din Shanghai a fost terminată în doar 11 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla
germania