Transportatorii cer Guvernului alocarea unui buget pentru reconversia profesională a 20.000 de șoferi profesioniști

Transportatorii cer Guvernului alocarea unui buget pentru reconversia profesională a 20.000 de șoferi profesioniști
scris 6 feb 2019

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a anunțat, miercuri, că solicită Guvernului și Parlamentului alocarea unui buget în anul 2019 pentru formarea/reconversia profesională a 20.000 de șoferi profesioniști, în condițiile în care cererea de forță de muncă este în continuă creștere, atât în România cât și în Uniunea Europeană (UE), iar transportatorii rutieri români se confruntă cu o lipsă de șoferi profesioniști.

UNTRR a subliniat că transportatorii au camioane care nu mai pot fi operate din lipsa șoferilor calificați disponibili în piață, scrie News.ro.

”În acest sens, UNTRR solicită Guvernului și Parlamentului alocarea unui buget în anul 2019 pentru formarea/reconversia profesională a forței de muncă disponibile pentru exercitarea profesiei de șofer profesionist, respectiv a unei forțe de muncă de 20.000 lucrători, prin emiterea unei hotărâri care să asigure cadrul legal de finanțare a formării profesionale necesare pentru a compensa lipsa acută de șoferi profesioniști cu care se confruntă sectorul transporturilor rutiere, în vederea creșterii competitivității firmelor românești de transport rutier de marfă și persoane”, se arată în comunicat.

Fiat Chrysler recheamă aproape 890.000 de vehicule pickup Ram la nivel mondial, pentru remedierea unor probleme CITEȘTE ȘI Fiat Chrysler recheamă aproape 890.000 de vehicule pickup Ram la nivel mondial, pentru remedierea unor probleme

Costul estimat de reconversie profesională a șoferilor profesioniști este de aproximativ 10.000 lei/persoană, care include permis de conducere categoria C+E, atestat conducător auto transport marfă (CPC), examinări medicale și psihologice, cardul tahograf, potrivit UNTRR.

”La nivel european, state precum Ungaria au aplicat măsuri similare, guvernul maghiar realizând cu succes un cadru reglementat pentru reconversie profesională de formare a șoferilor profesioniști, astfel atenuând la nivel național criza de forță de muncă în acest sector industrial”, se arată în comunicat.

UNTRR a subliniat că transportatorii români au nevoie de soluții urgente la această criză acută de șoferi profesioniști, astfel încât industria românească de transport rutier să poată continua să opereze în parametri optimi. În prezent, România are un deficit de 45.000 de șoferi profesioniști, potrivit UNTRR.

viewscnt
Afla mai multe despre
untrr
soferi profesionisti