Tranzacție surpriză: Un grup german cumpără acțiuni ale Blue Air care-i vor asigura o poziție de control

Tranzacție surpriză: Un grup german cumpără acțiuni ale Blue Air care-i vor asigura o poziție de control
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 25 ian 2019

Grupul german Zeitfracht, cu operațiuni în logistică, transport naval și imobiliar, dar și în aviație, cumpără un pachet de acțiuni la compania low-cost Blue Air, cel mai mare transportator aerian român și al doilea mare jucător pe piața locală, după rivalul ungar Wizz Air, care-i va asigura o poziție de control. De anul trecut, Blue Air este partenerul strategic al Grupului Zeitfracht pe piața din Germania, unde operează la Hamburg, Köln, München, Stuttgart.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Planul de cumpărare a acțiunilor a fost lansat în această lună, prin depunerea oficială a actelor, grupul german dorind dobândirea controlului în comun, nu preluarea integrală a companiei aeriene.

Cu sediul la Berlin, grupul a fost fondat în 1952.

În toamna anului 2017, grupul german a achiziționat WDL Aviation, care închiriază aeronave pentru companii precum Lufthansa, City Line, easyJet, Germanwings, Air France, British Airways, SAS și KLM, după ce anterior preluase filiala Leisure Cargo de la falimentara Air Berlin.

În toamna anului trecut, Blue Air a cumpărat compania aeriană națională a Republicii Moldova, Air Moldova, cu 2,5 milioane euro, preluând totodată datorii de 61,2 milioane euro.

FOTO Inedit - Soluție Wizz Air pentru clienții cărora le-a anulat cursa București-Cluj: îi trimite la Londra chiar dacă aceștia nu și-au propus să plece în Marea Britanie UPDATE Explicațiile Wizz Air CITEȘTE ȘI FOTO Inedit - Soluție Wizz Air pentru clienții cărora le-a anulat cursa București-Cluj: îi trimite la Londra chiar dacă aceștia nu și-au propus să plece în Marea Britanie UPDATE Explicațiile Wizz Air

Blue Air a fost înființată în 2004 și s-a dezvoltat de-a lungul anilor devenind un operator aerian paneuropean, cu baze operaționale în România, Cipru, Italia și Marea Britanie.

Afacerea a fost lansată de Nelu Iordache, condamnat însă în decembrie 2017 la șase ani și trei luni de închisoare în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac - Arad, în care a fost înregistrat un prejudiciu de 1,2 miliarde de lei în dauna CNADNR, a unei bănci și a unei firme de construcții din Spania.

CONFIRMARE Tranzacție: Polonezii de la R22 cumpără Găzduire Web, controlată de fondul de investiții gestionat local de Andrei Siminel, și încă 2 firme cu peste 5 milioane euro și țintesc o cotă de 30% pe piața de hosting din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție: Polonezii de la R22 cumpără Găzduire Web, controlată de fondul de investiții gestionat local de Andrei Siminel, și încă 2 firme cu peste 5 milioane euro și țintesc o cotă de 30% pe piața de hosting din România

La acest moment, controlul este asigurat de Rada Cristian și Marius Puiu Mihail (director general), ambii cu câte 45%.

În 2016, Blue Air a devenit cea mai mare companie aeriană românească, depășind în premieră compania de stat Tarom după numărul de pasageri transportați.

Compania low-cost operează zboruri către peste 100 de rute, din 16 țări, având opt baze operaționale, în București, Bacău, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Larnaca, Liverpool și Torino.

Compania țintește afaceri anuale de 400 milioane euro și aproximativ 5 milioane de pasageri transportați

Anul trecut, cu circa 1.240 de angajați, compania a avut afaceri de 1,9 miliarde lei (403 milioane euro), dar cu o pierdere de 149 milioane lei, la un provizion de 49,7 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
blue air
moravia
subsidiara
cehia
parteneriat
blue air moravia