ULTIMA ORĂ VIDEO Dacia Spring - scor slab la testele EuroNCAP, dar depășește Renault Zoe, care a luat zero stele

ULTIMA ORĂ VIDEO Dacia Spring - scor slab la testele EuroNCAP, dar depășește Renault Zoe, care a luat zero stele
scris 8 dec 2021

Avântul pe care l-a luat prima mașină electrică a mărcii Dacia a fost frânat, după ce organizația EuroNCAP a anunțat rezultatele testelor de siguranță. Din cauza platformei mai vechi, preluată de la Renault Kwid, mașina electrică de la Dacia a primit un scor foarte slab, dar care nu surprinde pe nimeni. VIDEO & FOTO MAI JOS

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Dacia Spring și Renault Zoe, ambele mașini electrice ale grupului Renault, una produsă în China, cealaltă în Franța, arată cât de mult s-a schimbat protocolul de testare al EuroNCAP, în materie de teste de siguranță.

Spring a primit doar o stea, iar Zoe, lider al vânzărilor de electrice din Europa de mulți ani, a primit zero stele, din cauza absenței unor echipamente de asistență. Interesant este că Renault Zoe a primit anterior 5 stele, pe protocolul în care accentul era pus pe testele de impact, nu pe electronica ce oferă asistență șoferului, cum ar fi frânarea de urgență.

Anunțul făcut de EuroNCAP arată că „Dacia Spring și faceliftul Renault ZOE s-au calificat pentru o stea și, respectiv, zero stele, performând mai slab chiar decât se aștepta”.

Reprezentanții Dacia au declarat pentru Profit.ro că "Spring este un vehicul sigur, aparținând segmentului A", care respectă normele europene de siguranță.

„Este un model omologat, conform cu reglementările europene în materie de siguranță, pe care le și depășește în unele privințe. (Spre exemplu, sistemul AEBS - Advanced Emergency Braking System - sau accesul la baterie pentru pompier, existente pe Spring, nu sunt obligatorii conform reglementărilor europene). Spring propune numeroase elemente de siguranță, oferind o protecție mai bună decât majoritatea vehiculelor aflate în circulație în prezent în Europa (inclusiv modele din segmentele superioare). Protocoalele de testare EuroNCAP devin din ce în ce mai stringente la fiecare doi ani, în special pentru vehiculele mici de oraș, de dimensiuni și greutate reduse. 

Dacia nu urmărește neapărat obținerea de stele EuroNCAP prin includerea în dotarea vehiculelor a unor elemente din categoria sistemelor avansate de asistență a conducerii – ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), pe care clienții noștri nu doresc să le folosească sau pentru care nu sunt dispuși să plătească în prezent”, mai precizează Dacia pentru Profit.ro, referitor la scorul obținut de Spring.

ULTIMA ORĂ VIDEO Dacia Spring - scor slab la testele EuroNCAP, dar depășește Renault Zoe, care a luat zero stele

EuroNCAP prezintă rezultatele Dacia și Renault ca pe unele dezastruoase. „Nu este o surpriză că unii producători lansează produse mai accesibile, care pot atrage o audiență mai largă. Renault a fost printre primii care au capturat piața cu succes cu popularul ZOE lansat în 2013. „Noul” ZOE, un facelift introdus în 2020, a primit numeroase îmbunătățiri ale bateriei, dar nicio îmbunătățire de siguranță. Dimpotrivă, airbagurile laterale care protejau anterior capul și toracele au fost înlocuite cu unele mai puțin efective, doar pentru torace, reprezentând o degradare a protecției pasagerilor”, spun cei de la EuroNCAP. „Noul ZOE oferă o protecție slabă în ansamblu, la impact, o protecție slabă a utilizatorilor șoselei și o lipsă a tehnologiei de evitare a accidentelor, descalificându-se pentru orice stea”, mai spun cei din organizația EuroNCAP despre modelul francez care se numără printre cele mai vândute mașini electrice din Europa.

Dar apoi trec la Dacia Spring, care surprinzător depășește ZOE la nivelul de protecție: „Din nefericire, lucrurile nu merg prea departe pentru sub-brandul Dacia. Modelul Spring full electric, vândut ca un vehicul nou, este bazat profund pe modelul chinez Renault K-ZE, el însuși un derivat al modelului cu probleme Renault Kwid, vândut în India și Brazilia pentru mai mulți ani. Dacia a câștigat suporteri în Europa: cumpărătorii care apreciază prețul scăzut și care renunță la „funcțiile inutile” din mașina lor. Totuși, cu Spring „maeștrii ingineriei frugale” au lansat un produs care merge dincolo de „fără zorzoane”. Performanțele în testele de impact coboară problematic, cu un risc mare de accidentări ale toracelui care pun în pericol viața șoferului și ale capului pasagerului din spate, în impactul frontal și marginal toracele în impactul lateral. Performanța mediocră și tehnologia slabă de evitare a accidentelor au condus la o stea pentru Dacia Spring”.

ULTIMA ORĂ VIDEO Dacia Spring - scor slab la testele EuroNCAP, dar depășește Renault Zoe, care a luat zero stele

Reamintim că Dacia a lansat în acest an modelul Spring, complet electric, bazat pe modelul Renault K-ZE, care nu a fost însă lansat niciodată în Europa. Platforma pe care automobilul a fost construit este vechea platformă CMF-A0, dezvoltată de Renault și Nissan pentru Kwid, care a fost lansat în India, pe aceeași platformă fiind ulterior lansate alte modele locale. Renault ZOE a fost construit și el pe o platformă derivată din CMF-A0, care la momentul lansării, în 2013, a fost apreciată de jurnaliști și a primit 5 stele pentru siguranță. După opt ani, retestarea în noile condiții arată cât de mult s-au înăsprit testele EuroNCAP.

Iulius Mall, parte a ansamblului urbanistic mixed-use Iulius Town, certificat LEED® Gold pentru sustenabilitatea clădirii CITEȘTE ȘI Iulius Mall, parte a ansamblului urbanistic mixed-use Iulius Town, certificat LEED® Gold pentru sustenabilitatea clădirii

Anterior, și noile Dacia Sandero și Logan au fost testate, primind două stele, tot din cauza absenței unor sisteme de asistență sofisticate. Mașinile Dacia nu oferă, pe AEB (frânarea de urgență) și modulul pentru detectarea pietonilor sau bicicliștilor, ci detectează și frânează doar în fața vehiculelor care se apropie.

ULTIMA ORĂ VIDEO Dacia Spring - scor slab la testele EuroNCAP, dar depășește Renault Zoe, care a luat zero stele

viewscnt
Afla mai multe despre
dacia spring scor euroncap
stele euroncap dacia
renault zoe euroncap