VIDEO Deblocarea navei comerciale eșuate în Canalul Suez ar putea dura până la câteva săptămâni

VIDEO Deblocarea navei comerciale eșuate în Canalul Suez ar putea dura până la câteva săptămâni
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mar 2021

Deblocarea navei comerciale eșuate în Canalul Suez ar putea dura până la câteva săptămâni, a anunțat compania care se ocupă cu salvarea acesteia, în timp ce autoritățile au oprit intrarea tuturor vaselor în canal, măsura fiind o nouă lovitură pentru comerțul global, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nava Ever Given, care are o lungime de 400 de metri, aproape la fel de lungă ca înălțimea Empire State Building, blochează circulația în ambele direcții pe unul dintre cele mai aglomerate canale maritime din lume, utilizat pentru transporturile de petrol, cereale și ale mărfuri între Asia și Europa, scrie News.ro.

VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici

Autoritatea Canalului Suez a anunțat că opt remorchere lucrează pentru a muta nava eșuată, care s-a blocat pe diagonală, marți dimineața, din cauza vântului puternic și a unei furtuni de nisip.

Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane CITEȘTE ȘI Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane

”Nu putem exclude că va dura săptămâni, în funcție de situație, a declarat Peter Berdowski, director general al companiei olandeze Boskalis, care încearcă să deblicheze vasul.

Un total de 206 de nave comerciale mari, tancuri petroliere și de gaze și transportoare de cereale s-au adunat la ambele capete ale canalului, creând una dintre cele mai mari aglomerări de nave din ultimii ani.

Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi CITEȘTE ȘI Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi

Blocajul survine pe lângă perturbările provocare în ultimul de Covid-19, volumul comercial fiind afectat de numărul mare de anulări ale transporturilor, deficitele de containere și viteza mai mică cu care sunt gestionate mărfurile în porturi.

Autoritatea canalului, care permisese intrarea unor vase în canal în speranța că blocajul va fi rezolvat, a anunța că a suspendat joi tot traficul.

Grupul naval Maersk a anunțat că are  șapte nave afectate.

Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta! CITEȘTE ȘI Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta!

“Este ca o balenă uriașă eșuată. Este o greutate imensă pe nisip. Am putea fi nevoiți să combinăm reducerea greutății prin scoaterea unor containere, a petrolului și apei de la navă, cu folosirea remorcherelor și dragarea nisipului”, a spus Berdowski.

Un alt oficial a spus că operațiunea va dura probabil zile.

”Dacă va trebui să scoatem încărcătura, atunci va fi un exercițiu de durată”, a spus acesta.

Gartner Magic Quadrant 2021: Ericsson, lider în infrastructura de rețea 5G CITEȘTE ȘI Gartner Magic Quadrant 2021: Ericsson, lider în infrastructura de rețea 5G

Aproximativ 30% din volumul mondial al containerelor și circa 12% din comerțul total de bunuri traversează zilnic Canalul Suez, lung de 193 de kilometri.

Experți navali au declarat că dacă blocajul nu va fi rezolvat în următoarele zile, unele nave vor fi redirecționate în jurul Africii, ceea ce ar lungi călătoria cu o săptămână.

”Fiecare port din Europa de Vest va simți acest lucru. Sperăm atât pentru companii, cât și pentru consumatori, că va fi rezolvat în curând. Când aceste nave vor ajunge în Europa, vor exista inevitabil timpi de așteptare mai mari”, a spus Leon Willems, un purtător de cuvânt al Portului Rotterdam, cel mai mare din Europa.

FOTO România are marea șansă de a-și rezolva în sfârșit problemele de gestionare a deșeurilor CITEȘTE ȘI FOTO România are marea șansă de a-și rezolva în sfârșit problemele de gestionare a deșeurilor

Firma de consultanță Wood Mackenzie a declarat că cel mai mare impact este asupra transportului de containere, dar există, de asemenea, un total de 16 nave cu țiței și cu produse petroliere care trebuiau să navigheze prin canal și care acum au întârziat. Cisternele transportă 870.000 de tone de țiței și 670.000 de tone de produse petroliere, cum ar fi benzina și motorina, a spus acesta.

Rusia și Arabia Saudită sunt primii doi mari exportatori de petrol prin canal, în timp ce India și China sunt principalii importatori, a arătat firma de analiză a petrolului Vortexa.

Firma de consultanță Kpler a afirmat că prin Canalul Suex circulă 4,4% din fluxurile totale de petrol, dar o întrerupere prelungită ar complica transporturile de petrol rusesc și caspic către Asia și de petrol din Orientul Mijlociu în Europa.

Directorul general adjunct al asociației industriale BDI din Germania, Holger Loesch, și-a exprimat îngrijorarea, afirmând că întârzierile anterioare din transporturile maritime afectează deja producția, în special în industriile care depind de materiile prime sau de bunurile pentru construcții.

Aproximativ 16% din importurile de produse chimice din Germania sosesc cu vaporul prin Canalul Suez și economistul-șef al asociației producătorilor germani de produse chimice și farmaceutice VCI, Henrik Meincke, a declarat că aceștia vor fi afectați în fiecare zi de blocaj.

Armatorul japonez Shoei Kisen și-a cerut scuze pentru incident și a declarat că lucrările de eliberare a navei, care se îndrepta spre Europa din China, ”au fost extrem de dificile” și nu era clar când nava va putea pluti din nou.

Proprietarul navei și asigurătorii se confruntă cu daune în valoare totală de milioane de dolari, chiar dacă nava va fi repusă rapid pe apă, au declarat miercuri surse din industrie.

Shoei Kisen a declarat că asigurătorul de carenă al grupului este MS&AD Insurance Group, în timp ce asigurătorul de răspundere civilă este UK P&I Club. Semnalul GPS al navei arată doar modificări minore ale poziției sale în ultimele 24 de ore. Două echipe profesionale de salvare din Olanda și Japonia vor colabora cu autoritățile locale pentru a elabora un plan mai eficient de repunere pe apă a navei.

viewscnt
Afla mai multe despre
canalul suez
nava esuata