VIDEO&FOTO Premierul Ciucă s-a întâlnit la Mioveni cu șefii Renault și a testat Jogger Hybrid. „Avem proiecte uriașe la Dacia”. La companie vine un ajutor de stat

scris 13 oct 2022

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit astăzi, la Uzina Dacia din Mioveni, cu șefii Renault Group, pentru discuții privind „proiecte noi” pe care compania franceză le are în România.

VIDEO MAI JOS. IMAGINI POT FI VĂZUTE ÎN MATERIAL ȘI ÎN GALERIA FOTO

A fost discutată, cel mai probabil, și posibila desprindere a Uzinei Mecanice într-o nouă companie.

Președintele Renault Group, Jean Dominique Senard, și CEO-ul Dacia, Denis Le Vot, au fost prezenți în uzină la momentul la care Ciucă a făcut declarații referitoare la vizită, dar nu au comunicat subiectul principal al discuțiilor.

Nicolae Ciucă a anunțat că a mers cu noul Jogger Hybrid, care urmează să fie lansat pe piață anul viitor și care va aduce pentru prima dată în gama Dacia o propulsie benzină – electric. „Este un autoturism pe care ni-l dorim să-l vedem cât mai repede în showroom-uri”, a spus Ciucă.

FOTO Au început lucrările de montaj la Doamna Ghica, pasaj major din Capitală. Este blocată o bandă CITEȘTE ȘI FOTO Au început lucrările de montaj la Doamna Ghica, pasaj major din Capitală. Este blocată o bandă

Premierul a făcut câteva referiri la subiectele legate de situația energiei în industrie, la adaptarea la cerințele de mediu ale UE, dar și la proiectele Dacia.

„Urmează să se echilibreze producția de motoare termice cu introducerea în producție a motoarelor hybride și ulterior a celor electrice”, a mai spus Nicolae Ciucă, fără să explice la ce face referire. „La Dacia sunt proiecte noi, există o perspectivă în tot ceea ce înseamnă desfășurarea activității pe următorii 10 ani și dincolo de acest termen”.

Șeful Executivului a precizat că a dorit să vină la Pitești, la Uzinele Dacia, deoarece compania este un mare consumator de energie, încadrându-se în schema de 1,5 miliarde de euro aprobată de Guvern pentru a sprijini marii consumatori. Astfel, Dacia va primi la rândul ei ajutor de la stat.

„Ieri am aprobat în Guvern schema de 1,5 milarde pentru sprijinul marilor consumatori și am vrut să am certitudinea că toate aceste elemente de coordonare sunt funcționale și se aplică în realitate și reușim să coordonăm eforturile pe care conducerea uzinei le face astfel încât să putem să ne adaptăm la această perioadă de criză energetică, iar banii europeni pe care îi avem la îndemână putem să îi folosim astfel încât să realizăm această tranziție către energia verde pe de o parte, să realizăm noi surse de producere a energiei și să ne asigurăm că aceste proiecte de viitor despre care am vorbit și la care s-au angajat vor avea coerență și se vor pune în practică așa cum au fost asumate”, a spus premierul.

Șefii Renault se pregătesc să implementeze un amplu proiect de transformare a companiei care presupune desprinderea a două entități din compania Renault SA: una care să fie dedicată automobilelor electrice și una care să păstreze producția de motoare termice. Aceasta din urmă ar urma să atragă noi investitori, printre care au fost vehiculați Nissan și Geely, dar și compania petrolieră Aramco.

Luca de Meo, CEO-ul Renault Group, a anunțat că va face declarații pe subiectul planurilor companiei la începutul lunii viitoare.

FOTO Chinezii de la BYD au făcut performanță în testele EuroNCAP, cu primul model lansat în Europa CITEȘTE ȘI FOTO Chinezii de la BYD au făcut performanță în testele EuroNCAP, cu primul model lansat în Europa

„Suntem mândri să-i prezentăm premierului ce este Dacia. Dacia are un viitor extrem de important. Dacia are un viitor strălucitor în această țară. Avem proiecte uriașe, această uzină va ajunge la capacitate maximă în anii viitori. Mobilitatea este esențială pentru viitorul economiei iar Dacia ne arată drumul pentru viitorul mobilității” a declarat Jean Dominique Senard.

VIDEO&FOTO Premierul Ciucă s-a întâlnit la Mioveni cu șefii Renault și a testat Jogger Hybrid. „Avem proiecte uriașe la Dacia”. La companie vine un ajutor de stat

Prim-ministrul a mai explicat că Programul Rabla va continua și anul viitor, subiectul fiind discutat și cu șefii Renault – Dacia. „Trebuie să avem în vedere atât creșterea valorii financiare a programului, cât și suma de compensare având în vedere rata de inflație”.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicolae ciuca
dacia mioveni
jean dominique senard
denis le vot