Nissan a prezentat o tehnologie care va permite controlarea mașinii cu gândul

Nissan a prezentat o tehnologie care va permite controlarea mașinii cu gândul
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 11 ian 2018

Producătorul auto Nissan a demonstrat o tehnologie la care lucrează în prezent și care ar trebui pe viitor să faciliteze condusul automobilelor doar cu gândul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Nissan a prezentat la CES 2018 ceea ce numește B2V (Brain-to-Vehicle), o tehnologie care va permite mașinilor să înțeleagă semnalele trimise de creierul șoferului. În locul acțiunii propriu-zise a șoferului, fie că este frânarea, schimbarea direcției sau alta, mașina detectează impulsul creierului și acționează în consecință.

B2V va funcționa în timp real: va depista și interpreta semnalul emis de creier, va transmite informația mașinii, care va pune în aplicare acțiunea respectivă. În acest scop, șoferul va purta o cască dotată cu o mulțime de senzori.

Spre exemplu, prin monitorizarea și interpretarea semnalelor venite de la creier, mașina va ști când șoferul vrea să oprească, să semnalizeze, să schimbe banda sau să claxoneze. Conform celor de la Nissan, aplicarea acțiunilor se va face cu până la jumătate de secundă mai repede decât în mod normal.

Primăria Capitalei: Taximetriștii independenți vor să fie arondați la dispeceratul companiei municipale de transport CITEȘTE ȘI Primăria Capitalei: Taximetriștii independenți vor să fie arondați la dispeceratul companiei municipale de transport

Scopul tehnologiei este ca șoferul să aibă impresia că el este cel care controlează direct tot ce ține de condus, iar sistemele electronice de asistență să devină virtual invizibile.

B2V este văzută în acest moment ca o completare la tehnologia autonomă. Cu alte cuvinte, o mașină care se va conduce singură va accepta și comenzile șoferului-pasager, dar acesta nu va avea nevoie să atingă vreo comandă, ci doar să se gândească la o anumită acțiune.

Nu doar pentru șofat va fi folosită această tehnologie, ci și pentru alte activități care vor deveni posibile într-o viitoarea mașină autonomă. Căutarea pe internet, pornirea unui film sau reglarea automată a banchetei în cazul în care utilizatorul simte un anume disconfort sunt alte acțiuni care vor deveni posibile prin citirea gândurilor.

Deocamdată B2V este departe de a deveni realitate, neexistând o estimare a momentului în care aceasta va fi disponibilă.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
masina
b2v