Volkswagen a negociat cu sindicatele salariile pentru următoarele opt luni. Angajații vor avea dreptul la un concediu sabatic, de șase luni, dacă recuperează ulterior zilele

Volkswagen a negociat cu sindicatele salariile pentru următoarele opt luni. Angajații vor avea dreptul la un concediu sabatic, de șase luni, dacă recuperează ulterior zilele
scris 10 apr 2020

Volkswagen a încheiat negocierile cu angajații reprezentați de federația IG Metall, cea mai puternică federație sindicală din Germania, pentru salarizarea din acest an, în condițiile dificile ale epidemiei de coronavirus.

Volkswagen AG și sindicatele au anunțat că au ajuns la o înțelegere pentru plățile începând din 1 mai și până pe 31 decembrie 2020, o perioadă de opt luni în care nu vor fi făcute alte modificări. Acordul se aplică celor 120.000 de angajați de la toate cele șase uzine din Germania și din cadrul Volkswagen Financial Services.

Arne Meiswinkel, negociator din partea VW AG, a declarat că „obiectivul în negocieri a fost să limităm consecințele pentru companie și angajați și să ne pregătim atât de efectiv cât putem pentru întoarcerea la activitatea normală”.

Au fost stabilite și unele simplificări ale muncii mobile, dar și condiții în care angajații pot stabili singuri momentul de început și de sfârșit al zilei de muncă, în cazul munii mobile (telemuncă). Astfel, dacă lucrează de acasă, angajatul poate face o pauză pentru a rezolva alte treburi, după care își reia munca, pentru a-și completa ziua.

ULTIMA ORĂ Primul semn de revenire a economiei locale. Dacia va redeschide producția CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Primul semn de revenire a economiei locale. Dacia va redeschide producția

Pentru situații pe perioadă limitată cum a fost situația nou apărută, de închidere a școlilor și grădinițelor, VW va acorda o subvenție angajaților care stau acasă și au dreptul să primească o compensație.

Cele două părți au căzut de acord și asupra unei clauze de „concediu sabatic”, care va permite angajaților să lipsească până la șase luni, cu plata în avans din partea companiei și cu recuperarea absențelor cu credite din programul viitor de lucru.

În septembrie, compania și sindicatele vor începe negocierile pentru plățile în funcție de performanțe, potrivit contractului colectiv de muncă.

viewscnt
Afla mai multe despre
salarii vw
negocieri vw sindicate
concediul sabatic