10% din consumatorii casnici au optat pentru piața concurențială, cumpărând electricitate la un preț mai redus decât cel reglementat. Cu cât plătesc mai puțin

10% din consumatorii casnici au optat pentru piața concurențială, cumpărând electricitate la un preț mai redus decât cel reglementat. Cu cât plătesc mai puțin
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 4 ian 2018

Peste jumătate de milion de clienți casnici au decis să opteze, în primele 9 luni ale anului trecut, pentru ieșirea de pe piața reglementată și semnarea de contracte de furnizare a energiei electrice pe piața liberă, ponderea acestora în total clienți casnici ajungând la aproximativ 10%. Aceștia au achitat în medie un preț pe Kwh mai mic decât cel plătit de clienții casnici care au decis să rămână prizonierii sistemului reglementat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Conform datelor analizate de Profit.ro, în medie, prețul pe Kwh este mai mic cu 17%.

În primele nouă luni ale anului trecut, consumatorii casnici cu un consum mai mic de 1.000 de Kwh anual au plătit un preț de 0,368 lei/KWh (prețul nu conține TVA, accize sau alte taxe, dar include toate serviciile aferente - tarife transport, servicii sistem, distribuție, dezechilibre, taxe agregare PRE, măsurare). Prețul mediu de pe piața reglementată a fost, în aceeași perioadă, potrivit ANRE, de 0,43 lei/KWh. În cazul unui consum mediu anual mai mare de 15.000 KWh (sau 1.000 ce KWh pe lună), prețul mediu plătit pe piața liberă a fost și mai redus, de 0,35 lei/KWh.

Dacă în luna ianuarie 2017 doar 272.000 de clienți casnici erau alimentați în regim concurențial, în luna septembrie, ultima lună raportată, numărul acestora ajunsese la peste 823.000.

10% din consumatorii casnici au optat pentru piața concurențială, cumpărând electricitate la un preț mai redus decât cel reglementat. Cu cât plătesc mai puțin

Cei 823.000 de consumatori de pe piața concurențială au consumat în luna septembrie 134.000 de MWh, cu 135% peste consumul de 57.000 MWH al celor 272.000 de clienți casnici care optaseră pentru această piață în luna ianuarie.

În ceea ce privește consumatorii non-casnici, deși numărul lor s-a majorat în primele luni ale anului, de la 132.000 în ianuarie la 152.000 în septembrie, consumul lor a rămas la un nivel relativ constant, de aproximativ 3.000 GWh pe lună.

Ponderea consumatorilor casnici de pe piața liberă în totalul consumatorilor casnici a ajuns astfel la aproximativ 10% (9,5% în luna septembrie). Pe piața reglementată, chiar dacă de la 1 ianuarie a fost eliminată și ultima componentă de preț reglementat de 10%, au rămas încă 7,8 milioane de consumatori casnici, care vor achita prețul energiei furnizate la un tarif concurențial de piață (în funcție de prețul de achiziție al furnizorilor pe bursă), tarif recunoscut, în anumite condiții, de ANRE.

Majoritatea clienților au preferat să semneze contracte pe piața liberă tot cu furnizorii de ultimă instanță (FUI), probabil și ca urmare a falimentelor de la începutul anului a mai multor furnizori obișnuiți, în urma majorării prețurilor la energie pe piața spot. Din cei 823.000 de clienți casnici care au ieșit de pe piața reglementată, 723.000 au semnat contracte cu FUI (Electrica Furnizare, E.On Energie, CEZ Vânzare, Enel Energie Muntenia sau Enel Energie).

Dacă ritmul de creștere înregistrat de la începutul anului a fost păstrat, în prezent (ianuarie 2018) numărul consumatorilor casnici care au decis să-și negocieze contracte pe piața liberă depășește 1-1,2 milioane.

viewscnt
Afla mai multe despre
clienti
casnici
preț electricitate
reglemntat