11 producători și furnizori de energie electrică și gaze naturale au fost amendați cu 6,6 milioane lei de ANRE

11 producători și furnizori de energie electrică și gaze naturale au fost amendați cu 6,6 milioane lei de ANRE
scris 22 oct 2020

 

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amendat cu 6,6 milioane lei 11 producători și furnizori, în urma unor investigații pe piețele angro de energie electrică și gaze naturale.

Sumele aferente sancțiunilor aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat, scrie News.ro.

VW testează din nou piața pentru o potențială vânzare a mărcii Ducati CITEȘTE ȘI VW testează din nou piața pentru o potențială vânzare a mărcii Ducati

În luna mai 2018, în cadrul ANRE a fost înființată o structură specializată în desfășurarea de investigații pe piețele angro de energie electrică și gaze naturale, în vederea verificării respectării regulilor de piață, precum și a identificării și sancționării comportamentelor care afectează integritatea și transparența pieței angro de energie.

”Până în prezent, ANRE a efectuat investigații la un număr de 33 producători și furnizori de energie electrică și gaze naturale, titulari de licență, care desfășoară activități pe piața angro de energie, după cum urmează: 17 investigații au fost finalizate, din care 14 au fost efectuate la participanți pe piața angro de energie electrică, iar trei la participanți pe piața angro de gaze naturale; 16 investigații sunt în curs de desfășurare, la faza de analiză și verificare a datelor, informațiilor și documentelor aferente fiecărei investigații, din care 12 pe piața angro de energie electrică, iar patru pe piața angro de gaze naturale”, arată ANRE.

Unele investigații au fost efectuate la solicitarea Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din domeniul Energiei (ACER) și au avut ca obiect verificarea modului în care participanții la piața angro de energie au respectat/respectă prevederile art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), conform căruia “se interzice manipularea sau tentativa de manipulare a pieței pe piețele angro de energie”.

Din cei 17 participanți la piața angro de energie investigați, ANRE a sancționat contravențional 11 operatori economici cu amenzi în cuantum total de 6,6 milioane lei.

Astfel, pentru încălcarea prevederilor art. 5 din REMIT au fost sancționați șapte furnizori de energie, cu amenzi în cuatum total de 3 milioane lei.

”O parte dintre respectivii participanți la piața angro de energie electrică au fost implicați în tranzacții de tip wash trade, respectiv în tranzacții considerate 'de spălare de tip A-B-A', iar această formă de conduită în tranzacționare, dovedită de ANRE cu înscrisuri, constituie 'manipulare de piață'. Aceste tranzacții, ce constau în schimbarea pozițiilor contractuale, sunt calificate ca manipulare de piață deoarece sunt de natură a oferi indicații false sau înșelătoare privind oferta, cererea sau prețul produsului tranzacționat”, precizează ANRE.

Alte amenzi au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor art. 15 din Regulamentul (CE) nr. 714/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009, coroborate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 543/2013 al Comisiei din 14 iunie 2013, fiind sancționați patru operatori economici titulari de licență, cu amenzi în cuatum total de 3,6 milioane lei.

”Aceștia nu și-au respectat obligația de a publica în timp util informațiile privilegiate datorate cererilor operative de retragere din exploatare a echipamentelor energetice, creând dezechilibru la nivelul funcționării Sistemului Energetic Național, fiind afectate rezervele necesare funcționării acestuia în condiții de siguranță, inducând riscul ca operatorul de transport și sistem să nu poată asigura cantitățile de energie necesare furnizorilor de energie electrică pentru clienții finali”, spun reprezentanții ANRE.

Începând cu data de 25 septembrie 2020, conform ultimelor modificări și completări aduse Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, sancțiunile aplicate de ANRE au fost majorate, astfel că participanții la piața angro de energie care vor manipula sau vor încerca să manipuleze  piața angro de energie, vor putea fi sancționați cu amendă în cuantum de 5-10% din cifra de afaceri anuală, fără a mai avea posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii.

”În vederea evitării acestor sancțiuni, ANRE recomandă participanților la piața angro de energie electrică și gaze naturale să dea dovadă de un comportament adecvat, în conformitate cu reglementările naționale și europene în vigoare”, mai spun ei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
energie electrica