Abandonarea zăcămintelor de către producători lasă consumatorii fără gaze. Statul pune Transgaz să intervină, cu costuri de despăgubire și operare

Abandonarea zăcămintelor de către producători lasă consumatorii fără gaze. Statul pune Transgaz să intervină, cu costuri de despăgubire și operare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 3 iun 2019

Guvernul a fost pus în situația să remarce că legislația în vigoare nu reglementează situațiile în care producătorii de gaze doresc să renunțe, din diverse motive, la exploatarea unor zăcăminte conectate la conducte ce alimentează sisteme de distribuție a gazelor către consumatori cu tot cu respectivele conducte, fapt care riscă să îi lase fără gaze pe acești clienți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Legislația actuală din România nu reglementează cazurile în care producătorul de gaze naturale care deține o conductă de alimentare din amonte sau asimilate ca și conducte de alimentare a gazelor naturale din amonte, datorită depletării (epuizării, deteriorării – n.r.) zăcămintelor sau încetării concesiunii petroliere, renunță la conductele de alimentare a gazelor naturale din amonte prin care se realizează vehicularea gazelor naturale către sistemele de distribuție", se arată într-un document guvernamental.

Potrivit aceleiași surse, Executivul mai remarcă faptul că nu sunt legiferate cazurile în care producătorul de gaze naturale, deținător în patrimoniu de obiective care au deservit acestuia, construite și utilizate ca parte a unui proiect de producere a gazelor naturale și prin care se realizează vehicularea gazelor naturale către sisteme de distribuție, dorește renunțarea la acestea.

Parisul interzice fumatul în 52 de parcuri și grădini publice CITEȘTE ȘI Parisul interzice fumatul în 52 de parcuri și grădini publice

"S-a constatat faptul că există conducte de gaze naturale aflate în proprietatea producătorilor și la care aceștia doresc să renunțe, existând astfel riscul ca un număr semnificativ de consumatori să rămână fără sursa de alimentare cu gaze naturale", se mai afirmă în document.

Soluția preconizată de Guvern este ca, în situațiile în care este posibil din punct de vedere tehnic conform normelor ANRE, obiectivele prin care se face vehicularea gazelor naturale din zăcăminte către sistemele de distribuție să fie preluate de la producători de către operatorul sistemului național de transport al gazelor, compania de stat Transgaz.

Astfel, în aceste situații, conductele de alimentare din amonte și celelalte obiective prin care gazele din zăcăminte sunt aduse în rețelele de distribuție către clienți vor trebui obligatoriu predate către Transgaz de către producători, "în parametri de funcționare care să asigure continuitatea și siguranța în operare, cu o justă despăgubire".

VIDEO Dăncilă i-a dăruit Papei un ceas al cărui cadran include și pământ românesc și o curea lucrată manual CITEȘTE ȘI VIDEO Dăncilă i-a dăruit Papei un ceas al cărui cadran include și pământ românesc și o curea lucrată manual

"(...) operatorul sistemului național de transport are obligația să preia obiectivele cu o justă despăgubire, raportată la valoarea rămasă neamortizată a acestora, conform înregistrărilor contabile", se precizează în document.

După cum a relatat Profit.ro, printre elementele planului avut în vedere de Guvern pentru eventualitatea în care gigantul rus de stat Gazprom stopează tranzitul de gaze prin Ucraina se numără și "activarea eventualelor capacități de producție nerentabile în condiții normale".

România ar putea avea nevoie iarna viitoare de importuri de gaze de peste 15 TWh, în condițiile scăderii naturale a producției și a subvenționării consumului prin adoptarea controversatei OUG 114. Numai că principala rută de import, cea ucraineană, s-ar putea închide în cazul în care Gazprom nu se înțelege cu statul ucrainean privind prelungirea actualului acord, care expiră pe 31 decembrie 2019. Autoritățile române susțin că au un plan de rezervă, plan care însă ar putea extinde o eventuală criză a gazelor și pe piața de electricitate. Consumatorii industriali ar putea rămâne la iarnă nu numai fără gaze, ci și fără curent electric.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze
scumpire gaze
scadere productie gaze
abandonare zacaminte gaze
transgaz
producatori gaze