Acordul preliminar cu China pentru reactoarele 3-4 Cernavodă, în pragul semnării. Ajutorul de stat este vital. Eventualele litigii vor fi arbitrate la Paris

Acordul preliminar cu China pentru reactoarele 3-4 Cernavodă, în pragul semnării.  Ajutorul de stat este vital. Eventualele litigii vor fi arbitrate la Paris
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 3 apr 2019

Acționarii companiei de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă controlat de Ministerul Energiei, vor lua în discuție săptămâna viitoare aprobarea formei preliminare a acordului cu gigantul chinez de stat China General Nuclear Power Corporation (CGN) pentru implementarea proiectului construirii și operării reactoarelor 3 și 4 de la centrala Cernavodă, care prevede că compania mixtă ce va implementa proiectul va fi înființată cu un capital social minim, de doar 90.000 lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Acordul umează să fie semnat în 3, de către Nuclearelectrica, CGN și de către subsidiara pe care chinezii și-au înființat-o în România în 2017, CGN Central and Eastern Europe Investment (RO) CO. SA (CEEIR).

Ultimele discuții de clarificare între cele două părți au avut loc la jumătatea lunii trecute. În ultima parte a lunii ianuarie, negociatorii români și chinezi au concluzionat că "adoptarea mecanismului de Contracte pentru Diferență („CfD”) reprezintă un reper major în implementarea proiectului", potrivit unui document al Nuclearelectrica. Textul acordului propriu-zis între investitori nu este public, acționarii SNN fiind obligați să semneze un acord de confidențialitate în prealabil pentru a li se da acces la el, exclusiv la sediul companiei. 

Bitcoin a depășit pragul de 4.200 dolari pentru prima dată în ultimele 5 săptămâni CITEȘTE ȘI Bitcoin a depășit pragul de 4.200 dolari pentru prima dată în ultimele 5 săptămâni

În martie, Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un document cu principiile generale ale acestui tip de ajutor de stat, prin care investitorilor în capacități de producție cu emisii reduse de carbon, precum cele nucleare, le este garantat un preț de vânzare a energiei după începerea producției, intitulat "preț de exercitare", preț care să le asigure un anumit nivel minim de rentabilitate. În cazul în care prețul de vânzare real de pe piață, calculat ca preț de referință într-un interval dat, este mai mic decât cel de exercitare, investitorul are dreptul să fie compensat prin plata diferenței. Subvenția va fi suportată de toți consumatorii de energie pe facturile lor lunare.

Cele două părți au mai convenit în ianuarie să înființeze cât mai repede compania mixtă ce va implementa proiectul Cernavodă 3-4, pentru a sprijini procesul de implementare a contractelor pentru diferență în România, iar partea română să finalizeze măsurile tehnice pregătitoare în vederea înaintării spre ratificare către Parlamentul României și Comisia Europeană a modificărilor si actualizărilor legislative asociate adoptării mecanismului CfD.

Forma preliminară a acordului investitorilor prevede că compania mixtă de proiect va fi înființată cu capital inițial minimal, de doar 90.000 lei, ca o platformă tehnică și operațională pentru potențiala dezvoltare ulterioară a proiectului, urmând ca, după încheierea formei definitive a acordului investitorilor, capitalul să fie majorat la 4,08 milioane euro. CEEIR va deține 51% din acțiunile companiei, iar Nuclearelectrica – restul de 49%.

Lege promulgată: Grădinița, cu toate cele trei grupe, devine obligatorie pentru toți copiii. Guvernul se bazează pe primari să asigure spații și condiții, acum inexistente CITEȘTE ȘI Lege promulgată: Grădinița, cu toate cele trei grupe, devine obligatorie pentru toți copiii. Guvernul se bazează pe primari să asigure spații și condiții, acum inexistente

"Acordul va fi guvernat și interpretat în conformitate cu legea romănă. Toate neînțelegerile, controversele și pretențiile născute în legătură cu acordul vor fi soluționate prin arbitraj la Paris, la ICC și în conformitate cu Regulile de arbitraj ale ICC. Compania mixtă se poate angaja în activități preliminare în interesul proiectului, dar nu va desfășura activități care presupun crearea de drepturi asupra documentelor, informațiilor sau activelor deținute sau utilizate de către părți", se mai menționează în documentul Nuclearelectrica.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat în august anul trecut o decizie a Comisiei Europene din 2014, de aprobare a ajutorului de stat acordat de Marea Britanie proiectului de construire a centralei nucleare Hinkley Point C în parteneriat cu compania chineză de stat China General Nuclear Power și cu francezii de la EDF, respingând contestația Austriei și Luxemburgului, care reclamaseră în 2015 că ajutorul de stat respectiv ar încălca normele UE. Vestea este bună și pentru România, și pentru compania de stat Nuclearelectrica, în perspectiva finalizării negocierilor cu aceeași China General Nuclear Power în vederea începerii proiectului reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, unde se intenționează acordarea unui ajutor de stat asemănător cu cel britanic.

În noiembrie 2016, chinezii estimau valoarea totală a investițiilor necesare implementării proiectului la circa 7,2 miliarde euro. Până atunci, ultima estimare oficială a costurilor construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă era de 6,5 miliarde euro și data din 2012, fiind rezultatul unui studiu de fezabilitate realizat de către Ernst&Young. Anterior, investiția era estimată la circa 4 miliarde euro.

Acordul preliminar cu China pentru reactoarele 3-4 Cernavodă, în pragul semnării. Ajutorul de stat este vital. Eventualele litigii vor fi arbitrate la Paris
Sursă: Nuclearelectrica

Sursă: Nuclearelectrica

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
centrala nucleara cernavoda
reactoarele 3 si 4 cernavoda
energie nucleara
subventie contracte pentru diferenta factura energie
pret energie
scumpire energie
china general nuclear power