Acuzații: Cele mai mari companii de trading de petrol din lume au dat mită unor angajați ai companiei Petrobras

Acuzații: Cele mai mari companii de trading de petrol din lume au dat mită unor angajați ai companiei Petrobras
scris 6 dec 2018

Cele mai mari companii de trading de petrol din lume, Vitol, Trafigura și Glencore, au plătit mită în valoare de peste 30 de milioane de dolari unor angajați ai companiei braziliene de stat Petrobras, într-o schemă care ar putea funcționa în continuare, au afirmat miercuri procurori citați de Reuters.

Directori de rang înalt ai companiilor internaționale au avut ”cunoștințe totale și fără echivoc despre corupția în care este implicată Petroleo Brasileiro, cunoscută sub numele Petrobras”, au afirmat anchetatorii într-o conferință de presă.

Darea de mită a avut loc în perioada 2011-2014, scrie News.ro.

Tranzacție: Fondurile de pensii NN ajung la o deținere mai mare de 5% din Transgaz, pachet de peste 50 milioane euro CITEȘTE ȘI Tranzacție: Fondurile de pensii NN ajung la o deținere mai mare de 5% din Transgaz, pachet de peste 50 milioane euro

Anchetatorii au spus că detaliile pe care le-au făcut publice reprezintă doar ”vârful icebergului” și că cele mai recente dezvăluiri arată cele mai puternice legături internaționale cunoscute până în prezent în cadrul investigației “Car Wash”, centrată pe corupția de la Petrobras.

Angajații Petrobras au oferit companiilor de trading prețuri scăzute pentru petrol și produse derivate, precum și tancuri de stocare, în peste 160 de operațiuni, iar apoi au împărțit banii, potrivit autorităților.

Email-uri obținute de poliția federală din Brazilia arată că cei implicați s-au folosit de porecle precum Tiger, Batman sau Mr M și au discutat prețuri mai mici decât cele din piață pentru petrol sau tancuri petroliere, în timp ce facturile erau completate cu prețurile din piață. Diferențele variau între 20 cenți până la un dolar pe baril, iar termenul pentru mită era ”delta”.

Procurorii au mai obținut documente cu mitele plătite, în care sunt menționate numele traderilor Vitol, Glencore șiTrafigura.

Mitele au trecut prin conturi bancare din Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Elveția șu Uruguai, pe lângă altele, ridicând semne de întrebare dacă vor fi deschise investigații și în țările respective.

Poliția braziliană a alertat Interpolul, pentru arestarea unui angajat al Petrobras din Houston.

Petrobras a anunțat că este o victimă a corupției și că va colabora în continuare cu autoritățile.

Purtătorii de cuvânt ai Glencore și Trafigura au refuzat să comenteze. Un purtător de cuvânt al Vitol a spus că firma are toleranță zero față de darea de mită și corupție.

Peste 130 de oameni de afaceri și politicieni au fost condamnați în cadrul investigației ”Car Wash” în Brazilia, inclusiv fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva, care execută o pedeapsă de 12 ani de închisoare.

Ultimele evenimente au loc într-o perioadă în care Petrobras spera să lase în urmă corupția. În luna septembrie, Petrobras a încheiat un acord de 850 de milioane de dolari cu autoritățile din Brazilia și Statele Unite, pentru închiderea unei investigații.

Miercuri, Petrobras a lansat un nou plan de afaceri, cu obiectivul ”de a-și îmbunătăți credibilitatea, mândria și reputația”.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
petrobras
petrol
brazilia
mita