Americanii au început să exporte în România gaze stocate în Ucraina, via Republica Moldova. Kievul presează pentru un acord direct cu Transgaz

Americanii au început să exporte în România gaze stocate în Ucraina, via Republica Moldova. Kievul presează pentru un acord direct cu Transgaz
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 iul 2020

Un trader american de gaze naturale cu operațiuni extinse în Ucraina, sprijinite și de administrația de la Washington prin intermediul instituției guvernamentale Overseas Private Investment Corporation (OPIC), a efectuat prima livrare de gaze naturale provenite din depozitele de înmagazinare ale Ucrainei către România via Republica Moldova, prin conducta transbalcanică, în baza unui acord trilateral semnat cu divizia Gazprom din Moldova, Moldovagaz, și cu operatorul de transport de gaze de peste Prut, Moldovatransgaz.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Istoric, această rută a fost folosită în mod exclusiv de către Gazprom", este mesajul Energy Resources of Ukraine (ERU), parte a ERU Corporation.

Potrivit sursei citate, acordul de utilizare a sistemului de transport al Republicii Moldova deschide calea către aprovizionarea României și a altor state balcanice cu gaze din depozitele de înmagazinare subterană ale Ucrainei. ERU precizează că gazele livrate în România provin de la un furnizor european.

Percheziții ale polițiștilor din București într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu estimat la 1,2 milioane de lei CITEȘTE ȘI Percheziții ale polițiștilor din București într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu estimat la 1,2 milioane de lei

"ERU a devenit prima companie care a început să activeze pe ruta de tranzit al gazelor Moldova-România, care reprezintă o modalitate alternativă atractivă de legătură cu consumatorii europeni. Ruta are potențial semnificativ, volumul de livrări cu tranzit prin Moldova putând ajunge la 3 miliarde de metri cubi anual", a declarat Yaroslav Mudryy, managing partner la ERU.

El a adăugat că acest lucru va spori atractivitatea Ucrainei ca hub gazier est-european, cu posibilitatea utilizării capacității de stocare subterană a țării, de 31 miliarde metri cubi, capacitate utilizată în prezent în proporție de doar 50%.

Potrivit publicației de specialitate ICIS, astăzi a fost efectuat un test de export Ucraina-România via Moldova, fiind tranzitat un volum de circa 2000 mc de gaze prin conducta transbalcanică.

Apple Arcade renunță la jocurile care nu creează un engagement suficient CITEȘTE ȘI Apple Arcade renunță la jocurile care nu creează un engagement suficient

"După ce Moldovagaz a permis tranzitul prin Moldova, a devenit posibil să efectuăm livrări către România nu doar pentru Gazprom. Consumatorii români și ucraineni ar putea beneficia de gaze ieftine dacă România ar semna și alte acorduri de interconectare cu Ucraina, pentru mai multe puncte de interconectare, inclusiv Tekovo-Medieșu Aurit. Gazul ar putea fi și mai ieftin pentru consumatorii români dacă Transgaz ar semna acordul de interconectare pentru Tekovo, întrucât în acest caz nu ar mai fi nevoie de tranzit via Moldova", a declarat, pentru ICIS, Serghei Makogon, CEO-ul operatorului de transport al Ucrainei, GTSO.

În noiembrie anul trecut, ministrul Economiei de la București, Virgil Popescu declara că semnarea de către Transgaz, cu omologul său ucrainean, a acordurilor de interconectare a celor două sisteme naționale de transport gaze în punctele de interconectare Isaccea și Medieșu Aurit întârzie pentru că fiecare dintre cele două părți dorește ca stațiile de măsurare a gazelor din punctele respective se fie situate pe teritoriul său național.

"Ei doresc ca stația de măsurare a gazelor să fie pe partea ucraineană, noi ne dorim să fie mai aproape de România, tocmai datorită unor suspiciuni care pot să apară, că nu se înregistrează corect, sistemele de măsură, sistemul european cu sistemul ucrainean. Cum am ajuns cu bulgarii, sunt convins că vom ajunge la o înțelegere și cu ucrainenii și i-am promis domnului director (al Transgaz, Ion Sterian – n.r.) că voi merge la miniștrii Economiei din Bulgaria, din Ungaria, din Ucraina pentru a debloca această problemă, precum și la Comisia Europeană, și vom face acest lucru", a spus atunci Popescu, însă promisiunea sa nu a fost încă îndeplinită.

Ministrul Sănătății: Relaxarea a fost percepută ca o adevărată libertate. Când vom avea o viață cvasi-normală CITEȘTE ȘI Ministrul Sănătății: Relaxarea a fost percepută ca o adevărată libertate. Când vom avea o viață cvasi-normală

După cum a relatat Profit.ro, ERU anunța în septembrie anul trecut că printre beneficiarii unui transport maritim de gaze naturale lichefiate provenite din Statele Unite care urma să ajungă în noiembrie 2019 în Polonia, pentru regazeificare, iar de acolo în Ucraina, se putea număra și România, grație gradului înalt de dezvoltare al sistemului ucrainean de transport al gazelor.

ERU semnase atunci recent un acord cu gigantul petrolier de stat al Poloniei, PGNiG. Astfel, polonezii cumpăraseră un anumit volum, nespecificat, de gaze naturale lichefiate din SUA, pe care urmau să îl revândă celor de la ERU. Din punct de vedere fizic, LNG-ul urma să ajungă în noiembrie 2019 la terminalul polonez de profil din portul Świnoujście. Acolo, încărcătura urma să fie regazeificată, după care introdusă, până la finalul anului, în sistemul ucrainean de transport prin punctul de interconectare de la Hermanowice, de unde putea pleca mai departe către țări precum Ungaria, Republica Moldova sau România.

Cele două companii colaborează din 2016, când compania poloneză de stat a început să exporte gaze naturale în Ucraina, cumpărătorul fiind ERU. În mai 2019, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a purtat convorbiri cu secretarul american al Energiei de atunci, Rick Perry, la care a participat și șeful monopolului gazier al Ucrainei, Naftogaz. S-a discutat inclusiv despre "crearea unei rute sustenabile prin care Ucraina să importe LNG, prin intermediul terminalului de regazeificare din Polonia".

UE respinge solicitările industriei oțelului de reducere a cotelor de import CITEȘTE ȘI UE respinge solicitările industriei oțelului de reducere a cotelor de import

Compania-mamă a ERU este înregistrată în statul american Delaware. ERU beneficiază și de ajutor de stat din partea Administrației de la Washington pentru operațiunile lor de trading, înmagazinare și furnizare de gaze din Ucraina, prin intermediul instituției guvernamentale Overseas Private Investment Corporation (OPIC). Aceasta le-a încheiat celor de la ERU o asigurare de risc de credit comercial cu o acoperire de 38 milioane dolari, valoarea totală a investiției în dezvoltarea businessului ucrainean fiind de 70 milioane dolari.

În 2018, ERU a livrat gaze pe datorie transportatorului ucrainean Ukrtransgaz, pentru consumul tehnologic al acestuia, într-un moment în care operatorul se confrunta cu probleme financiare. Datoria a fost reglată în vara lui 2019, după ce Ukrtransgaz le-a plătit americanilor circa 60 milioane dolari, aceștia renunțând la penalitățile care se acumulaseră între timp.

Tot anul trecut, conducerea companiei ucrainene de stat Naftogaz a investigat unele tranzacții cu gaze dintre compania ucraineană de stat și cei de la ERU, despre care se suspecta că ar dezavantaja Naftogaz și care fuseseră încheiate de un manager care anterior lucrase pentru ERU. Concluzia anchetei a fost că tranzacțiile au fost derulate în condiții de piață și că nu a existat conflict de interese.

viewscnt
Afla mai multe despre
export lng american
export gaze sua romania
import gaze ucraina
interconectare gaze romania ucraina
transgaz transport international gaze