ANRE: Distribuitorii de energie au realizat în primele 8 luni circa o treime din investițiile prognozate pe 2015

ANRE: Distribuitorii de energie au realizat în primele 8 luni circa o treime din investițiile prognozate pe 2015
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 dec 2015

Cele 8 monopoluri regionale din distribuția de energie electrică au realizat cumulat, în primele 8 luni ale anului, investiții în valoare de 414,4 milioane lei, reprezentând circa o treime din valoarea totală prognozată pentru 2015, de 1,24 miliarde lei, arată datele publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit ANRE, la investiții realizate intră investițiile realizate prognozate în anul curent, investițiile realizate suplimentar obiectivelor prognozate din anul anterior și urmare a forței majore, precum și investițiile realizate suplimentar obiectivelor prognozate, respectiv modernizări din mentenanță și modernizări realizate urmare a unor condiții excepționale.

Din datele prezentate de ANRE rezultă că cei de la CEZ Distribuție au avut, în primele 8 luni din 2015, cel mai mare procentaj de realizare a investițiilor prognozate, de 50%, cu investiții realizate de 81,59 milioane lei dintr-un total prognozat de 161,84 milioane lei.

Aceștia sunt urmați în clasament de Enel Distribuție Muntenia, cu un procentaj de realizare a investițiilor prognozate de 35% (investiții realizate de 57,16 milioane lei, dintr-un total prognozat de 161,59 milioane lei), Electrica Muntenia Nord (34%, investiții realizate de 61,14 milioane lei dintr-un total prognozat de 180,35 milioane lei), Electrica Transilvania Nord (33%, 63,55 din 193,68 milioane lei), E.ON Distribuție (33%, 60,31 din 183,51 milioane lei), Enel Distribuție Banat (27%, 24,64 din 92,98 milioane lei), Electrica Transilvania Sud (25%, 47,69 din 189,47 milioane lei) și Enel Dobrogea (24%, 18,33 din 76,6 milioane lei).

ANRE a prezentat și date pe 2014 privind gradul de realizare a investițiilor, date care includ și procentajul din investițiile prognozate de fiecare distribuitor recunoscut de Autoritate în vederea includerii în tarifele de distribuție.

Astfel, dintr-un total prognozat de 1,013 miliarde lei, distribuitorii au realizat investiții 969,46 milioane lei, adică un procentaj de 95,6%. Din investițiile totale realizate, de 969,46 milioane lei, ANRE a recunoscut investiții de 869,24 milioane lei, respectiv 89,66%.

Cel mai mare grad de realizare a investițiilor prognozate a fost raportat, anul trecut, de Electrica Muntenia Nord (103%), urmată de Electrica Transilvania Sud (101%%), CEZ Distribuție (100%), Enel Distribuție Dobrogea (94%), Enel Distribuție Muntenia (93%), Electrica Transilvania Nord (93%), Enel Distribuție Banat (92%) și E.ON Distribuție (90%).

În privința gradului de recunoaștere de către ANRE a investițiilor prognozate, cel mai mai procentaj a fost înregistrat de Electrica Muntenia Nord (94%), Electrica Transilvania Nord (92%), CEZ Distribuție (90%), Enel Distribuție Banat și Enel Distribuție Dobrogea (84%), Electrica Transilvania Sud (83%), E.ON Distribuție (82%) și Enel Distribuție Muntenia (79%). ANRE precizează, în legătură cu investițiile recunoscute pe anul trecut, că "valorile aferente anului 2014 pot suferi modificări la momentul finalizării analizei documentației justificative solicitate operatorilor de distribuție a energiei electrice".

Anterior, ANRE prezentase un centralizator conținând veniturile și cheltuielile totale, respectiv profiturile obținute și marjele de profit brut ale celor 8 operatori de distribuție concesionari din 2014 și din primele 8 luni ale anului 2015. Potrivit centralizatorului, în 2014, marjele de profit brut ale distribuitorilor au fost între 7,48% și 31,79%, iar în primele 8 luni din 2015 – între 18,38% și 31,74%.

Autoritatea a făcut publice aceste date în contextul în care, vineri, au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare ordinele prin care tarifele de distribuție a energiei electrice scad în medie cu 12% de la 1 ianuarie 2016, ceea ce, potrivit estimărilor ANRE, va însemna o reducere cu circa 4% a facturilor de electricitate ale consumatorilor finali.

În momentul punerii în dezbatere publică a proiectelor acestor ordine, membrii Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) și-au exprimat "surprinderea și, totodată, îngrijorarea față de decizia ANRE de a schimba, din nou, intempestiv, legislația secundară în timpul perioadei de reglementare, fără o consultare prealabilă corespunzătoare cu operatorii și fără analiza tuturor efectelor asupra pieței de energie și, implicit, a consumatorilor".

"La fel ca și ordinul prin care a fost redusă rata reglementată a rentabilității anul trecut, nici acest document nu a fost supus dezbaterii publice conform termenelor legale și nici nu este însoțit de un studiu de impact. Membrii ACUE consideră că o astfel de modificare bruscă a reglementărilor va afecta semnificativ activitatea operatorilor de distribuție, așa cum s-a întâmplat și în cazul reducerii ratei reglementate a rentabilității, iar o nouă diminuare a tarifelor din domeniu va avea un impact important asupra programelor de investiții în rețele, planificate pentru anii următori", se arăta într-un comunicat al ACUE.

Mai mulți distribuitori de energie se judecă în prezent cu ANRE după ce instituția a redus, de la 1 ianuarie 2015, rata reglementată a rentabilității companiilor de distribuție a energiei electrice de la 8,52% la 7,7%, fapt de natură să ducă la scăderea tarifelor reglementate practicate de distribuitori în raport cu clienții. Următorul termen în proces, aflat pe rolul Curții de Apel București, este programat pe 1 februarie 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarife distributie energie
ieftinire energie electrica
factura energie electrica
anre