Apare un superimportator de gaze, controlat de la Londra de o rusoaică din București, ex-manager Lukoil. Printre șefi, fostul director pe gaze al Bursei Române de Mărfuri

Apare un superimportator de gaze, controlat de la Londra de o rusoaică din București, ex-manager Lukoil. Printre șefi, fostul director pe gaze al Bursei Române de Mărfuri

Sursa foto Valahia Gaz

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 oct 2019

Preluarea de către firma londoneză AIK Energy a vedetei-surpriză a importului și tradingului de gaze naturale din România ultimului an, Valahia Gaz, tranzacție aflată în prezent în analiza Consiliului Concurenței, va duce la crearea unui jucător major al sectorului, care în iunie ar fi avut o cotă cumulată de peste 45% din totalul livrărilor de pe piața locală angro de gaze, fără cele ale producătorilor, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Consiliul Concurenței a anunțat că analizează tranzacția prin care AIK Energy Ltd., care activează în România prin AIK Energy Ltd Londra Sucursala București, preia compania Valahia Gaz SRL.Pentru tranzacție este, deci, nevoie de avizul Concurenței.

Cele două companii au fost înființate în 2017 și au primit ambele licență ANRE de furnizori de gaze în martie 2018, fiind, de asemenea, înregistrate ca traderi pe hubul central-european de gaze de la Baumgarten, Austria. În iunie 2019, Valahia Gaz s-a clasat pe locul 2 în clasamentul importatorilor de gaze din România, după OMV Petrom, cu o pondere de 23,6%. Pe de altă parte, după cum a relatat Profit.ro, Valahia Gaz a fost recent subiectul unei anchete a Autorității de Reglementare în Energie din Ungaria, în urma căreia au fost anulate cel puțin o parte din licitațiile de rezervări de capacitate câștigate de companie pe interconexiunile cu România și Slovacia. 

Apare un superimportator de gaze, controlat de la Londra de o rusoaică din București, ex-manager Lukoil. Printre șefi, fostul director pe gaze al Bursei Române de Mărfuri

Honda accelerează planurile de renunțare la mașinile cu motoare pe benzină și pe motorină în Europa CITEȘTE ȘI Honda accelerează planurile de renunțare la mașinile cu motoare pe benzină și pe motorină în Europa

Valahia Gaz și sucursala românească a AIK Energy au terminat anul trecut cu o cifră de afaceri totală cumulată de peste jumătate de miliard de lei. Pe de altă parte, în timp ce AIK Energy Ltd Londra Sucursala București a avut un profit net de 8,55 milioane lei, la un rulaj de aproape 180 milioane lei, Valahia Gaz a raportat pierderi de peste 44 milioane lei, la o cifră de afaceri de circa 342 milioane lei.

Iarna trecută, în noiembrie și decembrie 2018, cele două companii au vândut cumulat, prin licitații derulate la Bursa de Mărfuri, cantitatea totală de peste 1 milion MWh  de gaze din import, la prețuri între 115 și 120 lei/MWh. În România se importă fizic, cel puțin deocamdată, exclusiv gaze produse de gigantul rus de stat Gazprom, prin interconexiunile sistemului național de transport cu cele ale Ucrainei, Ungariei și Bulgariei. 

Din iulie 2019, sucursala locală a AIK Energy este condusă de germanul Harald Kraft, fost director general al producătorului local de gaze naturale Stratum Energy și, de asemenea, fost președinte al Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA). Șeful diviziei de gaze și electricitate este Florin Tudorache, care până în mai anul acesta a fost director al ringului de tranzacționare de gaze naturale al Bursei Române de Mărfuri. Pe lângă licență de furnizor de gaze, AIK Energy Ltd Londra Sucursala București deține și licență de trading de energie electrică.

Fântâna Miorița este redeschisă în urma finalizării lucrărilor ample de reabilitare CITEȘTE ȘI Fântâna Miorița este redeschisă în urma finalizării lucrărilor ample de reabilitare

Valahia Gaz este controlată în prezent de românul Damian Spiridon, implicat în trecut în afaceri cu entități din Rusia, care deține 54,62% din părțile sociale și calitatea de administrator, și de Dimitri Msuknishvili, manager financiar al Ambasadei Republicii Georgia la București (45,38%). Damian Spiridon, mai este asociat unic și administrator special la o firmă de consultanță înființată în 1994 și aflată în faliment din 2013, Total Corporate Investment Group SRL, care inițial a intrat în insolvență în 2011. Insolvența a fost dispusă de instanță la cererea Întreprinderii Federal-Unitare de Stat pentru Administrarea Patrimoniului din Străinătate de pe lângă Administrația Prezidențială A Federației Ruse (FGUP Goszagransobstvennost), care se ocupă de administrarea și închirierea activelor imobiliare din străinătate ale statului rus.

Firma londoneză AIK Energy Ltd. este deținută în prezent de o altă entitate britanică, AIK Group Ltd. Potrivit registrului comercial britanic, AIK Group Ltd. este controlată, ca asociat majoritar, dar și condusă ca CEO, de Natalia Niță, fostă Rybchenko (43 de ani), cetățean al Federației Ruse domiciliată în Rostov pe Don, dar cu rezidență în România, în București. Potrivit profilului său Linkedin, ea a fost, în perioada 2000-2007, manager la Lukoil.

Rybchenko, actualmente Niță, este absolventă a ASE-ului din București, iar în 2003 a obținut și titlul de doctor în economie, cu lucrarea de doctorat "Locul și rolul Rusiei în economia mondială contemporană". Ea și-a înființat în 2017 și o firmă cu profil imobiliar la București, Rynat Real Estate. Tot în 2017 a fost dată în judecată de o persoană fizică, ce a pretins că i-a împrumutat 160.000 euro fără dobândă și nu și-a mai văzut banii înapoi, însă, în cele din urmă, reclamantul a renunțat la proces.  

Teritoriul Rusiei crește din cauza modificărilor climatice, în urma descoperirii a cinci insulițe la Oceanul Arctic CITEȘTE ȘI Teritoriul Rusiei crește din cauza modificărilor climatice, în urma descoperirii a cinci insulițe la Oceanul Arctic

AIK Energy Ltd. se ocupă cu tradingul de gaze naturale, energie electrică, țiței și produse petroliere. Firma a fost înființată de Natalia Rybchenko în 2013, sub numele de AIK Trading Ltd.

În anul următor, controlul asupra firmei a fost preluat de către un libian rezident în Emiratele Arabe Unite, Ben Musa Zekri. În 2015, acesta a ieșit din firmă, iar aceasta a devenit inactivă până în 2017, când i-a fost conferită și denumirea actuală și, totodată, a fost înființată sucursala românească. Din octombrie 2017, AIK Energy Ltd. este controlată de către AIK Group Ltd. Prin firmă a trecut, atât ca acționar, cât și ca administrator, britanicul Andrew Hedley Appleby, președintele companiei de asset management BWT Group, cu legături puternice cu diverse structuri de stat din China și implicat în trading cu țiței și produse petroliere.

Potrivit prezentării de pe site-ul propriu, principala activitate a AIK Energy Ltd. este tradingul de țiței și produse petroliere între grupul de țări compus din Rusia, Ucraina, Belarus și Republica Moldova și state precum România, Bulgaria și Macedonia, precum și între Grecia și țări mediteraneene. Pe site-ul Ambasadei Belarus la București figurează un comunicat privind o întâlnire, desfășurată în martie 2017, între ambasadorul Andrei Grinkevici și Natalia Rybchenko, în calitate de șefă a AIK Energy. 

Raiffeisen își scoate numele din titulatura băncii pentru locuințe, într-o perioadă extrem de dificilă pentru aceasta. Noul nume: Aedificium Banca pentru Locuințe CITEȘTE ȘI Raiffeisen își scoate numele din titulatura băncii pentru locuințe, într-o perioadă extrem de dificilă pentru aceasta. Noul nume: Aedificium Banca pentru Locuințe

Din raportul anual pe 2018 al operatorului portuar petrolier Oil Terminal din Constanța reiese că Oil Terminal are în vigoare până la finalul acestei luni un contract pe 1 an de descărcare, încărcare și depozitare de motorină încheiat cu AIK Energy Ltd.

Timp de circa 3 luni, în 2005, patroana și șefa AIK Energy, Natalia Rybchenko, a fost asociată la firma Inter Distribution Company SRL, înființată cu un an înainte chiar de Damian Spiridon, actualul asociat majoritar al Valahia Gaz, care urmează să fie preluată de către AIK Energy, și în care mai era implicat omul de afaceri basarabean Vitalie Burcă. În 2007 și 2008, Inter Distribution Company a semnat contracte de servicii și de furnizare de produse nepetroliere pentru benzinăriile din România ale Lukoil, ceea ce a permis firmei să ajungă la un rulaj anual de peste 100 milioane lei. În 2011, însă, Inter Distribution Company a intrat în faliment, printre cauze fiind invocate datorii neachitate de Lukoil în sumă de peste 14 milioane lei, și se judecă și în prezent cu grupul rus pentru a-și recupera banii. 

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16%, sau 313 GWh, importurile de gaze, comparativ cu cele din luna iulie, în special ca urmare a reluării importurilor de gaze pe ruta ucraineană. Majoritatea gazelor intrate în România, peste 72%, au provenit din Ungaria (1,613 TWh), capacitatea fermă de import din statul vecin fiind rezervată și utilizată în proporție de 100%. În august au fost importați 2,23 TWh, de 3,5 ori mai mulți decât în august 2018, când au intrat în România 625 GWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
valahia gaz
importuri gaze naturale
importuri gazprom
gaze naturale rusia
aik energy
grupul rus lukoil
tranzactii gaze naturale bursa romana de marfuri