Arabia Saudită și-a menținut poziția de cel mai mare furnizor de țiței al Chinei în octombrie, pentru a 11-a lună consecutiv

Arabia Saudită și-a menținut poziția de cel mai mare furnizor de țiței al Chinei în octombrie, pentru a 11-a lună consecutiv
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 nov 2021

Arabia Saudită și-a menținut poziția de cel mai mare furnizor de țiței al Chinei în octombrie, pentru a 11-a lună consecutiv, cu volume în creștere cu 19,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, au arătat datele vamale, citate de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sosirile de petrol din Arabia Saudită au totalizat 7,1 milioane de tone, sau 1,67 milioane de barili pe zi (bpd), arată datele Administrației Generale a Vămilor, o cantitate mai mare cu 19,5% față de cea de 1,4 milioane bpd în urmă cu un an și 1,94 milioane bpd în septembrie, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Guvernul se pregătește să interzică centralele termice în blocurile noi CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul se pregătește să interzică centralele termice în blocurile noi

Fluxurile din Rusia, inclusiv petrolul livrat prin conducte, au crescut cu 1,3% față de intervalul similar din 2020, până la 6,6 milioane de tone luna trecută, sau 1,56 milioane de barili pe zi.

În septembrie, Rusia a livrat Chinei 1,49 milioane bpd de petrol.

Creșterea livrărilor rusești, în principal a petrolului ESPO, a urmat eliberării de către China a unor noi cote de import în august și octombrie, care au permis fabricilor independente să mărească achizițiile acestei mărci.

Totuși, importurile totale de țiței ale Chinei au scăzut în octombrie la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, pe fondul plafonului impus de Beijing importurilor rafinăriilor independente.

Livrările din Brazilia au scăzut cu 53,2% față de anul precedent, în timp ce cele din Statele Unite au scăzut cu 91,8%.

Reuters a relatat că importurile Chinei de petrol iranian s-au menținut la peste jumătate de milion de barili pe zi, în medie, între lunile august și octombrie, deoarece cumpărătorii consideră că obținerea țițeiului la prețuri ieftine depășește orice riscuri legate de încălcarea sancțiunilor americane.

Majoritatea livrărilor de petrol iranian au fost transferate ca exporturi din Oman, Emiratele Arabe Unite și Malaezia, afectând livrările concurente din Brazilia și Africa de Vest.

Datele oficiale au arătat în mod constant că China a importat zero petrol din Iran sau Venezuela de la începutul anului 2021, companiile petroliere naționale fiind îngrijorate de sancțiunile SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
arabia saudită
china
petrol