Armata SUA e cel mai mare consumator de produse petroliere. Cât consumă, cât plătește și de la cine cumpără?

Armata SUA e cel mai mare consumator de produse petroliere. Cât consumă, cât plătește și de la cine cumpără?
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 2 apr 2016

Un număr de 19 companii petroliere, cu activități de rafinare, vor încasa, în 2016, de la Departamentul de Apărare al Statelor Unite ale Americii, 2,6 miliarde de dolari pentru a furniza diferite tipuri de carburanți armatei americane.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Contractele semnate și anunțate pe 29 martie de Agenția de Logistică a Departamentului de Apărare vor asigura doar o parte din combustibilii achiziționați anual de Departamentul de Apărare din SUA, care în 2014, de exemplu, a utilizat nu mai puțin de 87 de milioane de barili de carburanți, pentru care a plătit 14 miliarde de dolari. Mai mult de jumătate din cantitatea de carburanți cumpărată este utilizată pentru alimentarea forțelor aeriene ale SUA.

Potrivit unui studiu mai vechi al Brookings Institute, Departamentul de Apărare este cel mai mare consumator instituțional de produse petroliere la nivel global, fiind responsabil pentru utilizarea a 93% din energia achiziționată de guvernul SUA.

Băncile angajează foști ofițeri de informații pentru a-și spiona angajații CITEȘTE ȘI Băncile angajează foști ofițeri de informații pentru a-și spiona angajații

Cum dintr-un baril de petrol doar aproximativ 10% se transformă în kerosen (compustibilul utilizat de avioane), rezultă că armata SUA este responsabilă pentru rafinarea mai multor sute de barili de petrol, cantitate ce poate ajunge până la 870 milioane de barili (dacă ar cumpăra numai kerosen), sau aproximativ 3% din producția de țiței globală. Adică un volum de 10 ori mai mare decât întreaga producție a României, care în 2014 a fost de 85 de milioane barili de petrol. În 2014, OMV Petrom a rafinat în România 207 mii de tone de kerosen, aproximativ 1,5 milioane de barili. Iar armata SUA cumpără anual aproximativ 45 milioane barili de kerosen!

Printre companiile care au semnat pe 29 martie contracte pe un an de furnizare carburanți Pentagonului se numără Shell Oil Products US (un contract în valoare de 579 milioane dolari); Phillips 66 Co. (288 milioane dolari); Placid Refining (236 milioane dolari); ExxonMobil Fuels Lubricants and Specialties Marketing (140 miloane dolari) sau Petromax Refining and Wynnewood Energy (138,3 miloane dolari).

FOTO Imagini inedite din întâlnirile lui Obama cu simpli cubanezi sau din plimbarea pe străzile Havanei CITEȘTE ȘI FOTO Imagini inedite din întâlnirile lui Obama cu simpli cubanezi sau din plimbarea pe străzile Havanei

Cele 19 companii sunt fericitele câștigătoare ale unei achiziții publice organizată de Agenția de Logistică a Departamentului de Apărare, la care s-au prezentat 37 de firme cu oferte. Contractele prevăd ca respectivele companii să livreze combustibilii până pe data de 30 aprilie 2017 la baze ale armatei militare din Texas, Oklahoma, Mississippi, Kansas, Louisiana, Virginia, Alabama, North Dakota, Minnesota, Ohio, South Dakota, Wyoming, New Hampshire, Indiana, Illinois, Florida și Utah.

Printre ceilalți contractori mai apar Sugar Land, Lazarus Energy Holdings, Tesoro Refining and Marketing Company, Alon USA, Delek Refining Ltd. și Buckeye Energy Services LLC, toate din statul Texas, afectat de scăderea activității de explorare ca urmare a reducerii prețului internațional al petrolului. De altfel, 8 din cele 19 companii contractoare au sediul în Texas.

viewscnt
Afla mai multe despre
consum
petrol
benzină
motorină
kerosen
armata sua