Au apărut primele oferte de electricitate concurențiale cu tarif diferențiat, de zi și de noapte. Când merită însă semnat un astfel de contract

Au apărut primele oferte de electricitate concurențiale cu tarif diferențiat, de zi și de noapte. Când merită însă semnat un astfel de contract
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 7 ian 2021

Liberalizarea pieței de energie electrică a adus pe piață și noi produse, printre care și cele cu prețuri diferențiate, de zi și de noapte. La prima vedere, acestea avantajează consumatorii cu consum ridicat, în special pe timp de noapte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cum aceste oferte sunt însoțite și de un abonament zilnic, ele nu se adresează consumatorilor casnici obișnuiți, ci numai celor cu consum mare, care dețin vile și, eventual, nu sunt racordați la rețeaua de gaze.

Profit.ro a analizat singura ofertă diferențiată pentru județul Dâmbovița, cea a Electrica, furnizorul oferind un preț al energiei pe timp de zi (intervalul orar 07:00-22:00) de 0,31588 lei/KWh și unul de noapte de 0,20884 lei/KWh (intervalul orar 22:00-07:00 și în weekend).

Acesta este însă numai prețul energiei marfă, lui adăugându-i-se tarifele de distribuție, transport, sistem, taxa de cogenerare, certificatele verzi, acciza și TVA.

După adăugarea acestor componente, prețul energiei consumate pe timp de zi devine 0,735609 lei/KWh (TVA inclusă), iar cel pe timp de noapte, 0,608231 lei/KWh (TVA inclusă).

Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială CITEȘTE ȘI Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială

La acestea se mai adaugă un abonament de 0,24 lei/zi pe locul de consum, aproximativ 7 lei/lună.

Dacă luăm în calcul un loc de consum neracordat la rețeaua de gaze, cu un consum de lună de iarnă de 1.000 KWh/lună, și un raport al consumului de 70% pe timp de noapte și 30% pe timp de zi, rezultă o valoare a facturii de 652 de lei (220 de lei reprezentând valoarea consumului de zi, 425 de lei a celui de noapte și 7 lei abonamentul).

Adică exact valoarea facturii pe care ar trebui să o achite în cazul în care respectivul consumator ar semna un contract obișnuit, nediferențiat, cu Hidroelectrica, furnizor care are o ofertă pentru județul Dâmbovița, de 0,65 lei/KWh (TVA inclusă), fără niciun fel de abonament.

Concluzia: semnarea unui contract concurențial cu preț diferențial (de zi și noapte) este avantajoasă doar în cazul în care consumul de noapte și weekend este mai mare de 70% din consumul total. Și recomandat, eventual, în cazul în care respectivul consumator deține și panouri solare, care să diminueze considerabil ponderea consumului de zi în consumul total.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalixzare
pret diferentiat