Băncile au finanțat extinderea producției de petrol și gaze, în pofida avertismentelor IEA

Băncile au finanțat extinderea producției de petrol și gaze, în pofida avertismentelor IEA
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 feb 2022

Băncile din Europa acordă finanțare de miliarde de dolari pentru extinderea producției de petrol și gaze, în pofida orientărilor Agenției Internaționale a Energiei (IEA) împotriva noilor facilități, în vederea încetinirii încălzirii globale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anul trecut, 25 din cele mai mari bănci din regiune au furnizat împreună 55 miliarde de dolari companiilor energetice care intenționau să-și extindă producția de petrol și gaze, conform raportului organizației non-profit ShareAction.

România, Bulgaria și Turcia, în fruntea clasamentului în 2021, în Europa, în ceea ce privește creșterea importurilor de gaze rusești CITEȘTE ȘI România, Bulgaria și Turcia, în fruntea clasamentului în 2021, în Europa, în ceea ce privește creșterea importurilor de gaze rusești

Deși este o scădere semnificativă față de suma de 106 miliarde de dolari împrumutată în 2020 și suma de 83 miliarde de dolari din 2019, este un nivel mai ridicat decât cei 49 și, respectiv, 50 miliarde de dolari împrumutați în 2018 și în 2017, scrie Agerpres.

Conform unui document din mai 2021 al Agenției Internaționale a Energiei, nu ar trebui să existe investiții în noile zăcăminte de petrol și gaze pentru încetinirea încălzirii globale.

Finanțarea a fost acordată chiar dacă marile bănci europene s-au angajat să-și decarbonizeze portofoliile de împrumuturi, iar printre cei mai mari furnizori de finanțare din 2021 se află HSBC, Barclays și BNP Paribas, arată datele ShareAction. Organizația a cerut investitorilor să solicite băncilor să implementeze politici de restricționare a finanțării pentru extinderea producției de petrol și gaze.

"Anul trecut acționarii au avut un rol esențial, punând presiune pe bănci pentru a adopta sau a înăspri restricțiile privind finanțarea proiectelor pe cărbune. Anul acesta, ei trebuie să-și multiplice presiunile în privința finanțării producției de petrol și gaze", a apreciat Kelly Shields, de la ShareAction.

Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
petrol
gaze