Bursa Română de Mărfuri: Lichiditatea din piață nu ar avea de suferit dacă ar exista două burse de gaze naturale

Bursa Română de Mărfuri: Lichiditatea din piață nu ar avea de suferit dacă ar exista două burse de gaze naturale
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 nov 2017

Existența a două burse pe care sunt tranzacționate gaze naturale nu ar afecta lichiditatea pe piață, ar crește competiția și ar pune presiune pe scăderea prețurilor la gaze, în contextul în care în țările dezvoltate nu există burse controlate de stat, a declarat joi, președintele Bursei Române de Mărfuri (BRM), Septimiu Stoica, în cadrul unei întâlniri informale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților a depus în acest an un amendament la OUG 64, privind liberalizarea gazelor la producători, prin care vrea să impună o singură licență de operator pe piața centralizată de gaze naturale, propusă a fi acordata OPCOM – ului, fililală a Transelectrica, companie controlată de stat.

Temerea potrivit căreia existența a două burse ar afecta lichiditatea din piață nu este justificată, iar crearea unui monopol ar avea efecte negative asupra pieței, consideră Stoica, potrivit News.ro.

Dedeman investește în energie pe bursă: după Translectrica, depășește pragul de 5% și la Electrica CITEȘTE ȘI Dedeman investește în energie pe bursă: după Translectrica, depășește pragul de 5% și la Electrica

”Lichiditatea nu ar fi afectată dacă ar funcționa două burse, chiar dacă ar rămâne aceeași cantitate de gaze. (...) Vânzătorii și cumpărătorii nu sunt captivi, ei pot funcționa pe orice platformă”, a spus Stoica.

El a atras atenția că, de regulă, nu există burse de stat în țările dezvoltate. Totodată, existența acestora ridică semne de întrebare, în condițiile în care acestea sunt protejate, iar numirile în funcții cheie nu sunt făcute mereu pe criterii de competență, consideră Stoica.

Un fost consilier în Ministerul Energiei, Radu Dudău, care fost coordonatorul Strategiei Energetice a României 2016-2030, consideră că este în interesul consumatorului să existe două burse, în contextul în care dinamica pieței ar crește, iar investitorii străini sunt interesați de un grad cât mai mare al competiției și al transparenței.

”Consumatorul este interesat să aibă cele mai bune servicii, iar pentru asta, piața din România trebuie să aibă o anumită dinamică. BRM s-a remarcat ca o bursă în adevăratul sens al cuvântului, a adus la o creștere a transparenței și diversificării produselor, elemente foarte atrăgătoare pentru investitori și pentru participanți”, a afirmat Dudău, în cadrul aceleiași întâlniri.

BRM a publicat recent un comunicat potrivit căruia Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților ”a decis în mod arbitrar și prin încălcarea principiilor pieței libere excluderea unui operator privat din piața gazelor naturale din România”.

”Naționalizarea activității Bursei Române de Mărfuri prin impunerea unui monopol de stat asupra tranzacționării gazelor naturale, printr-un proces de legiferare denaturat, este anticonstituțională și încalcă în mod flagrant legislația UE în materie de funcționare a piețelor bursiere și principiile de concurență”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa romana de marfur
gaze