Calculele Guvernului: Prețurile plafonate în energie - păstrate integral doar pentru anumiți consumatori noncasnici. Cum va fi calculat venitul suplimentar lunar al furnizorilor și traderilor de energie, pentru supraimpozitare

Calculele Guvernului: Prețurile plafonate în energie - păstrate integral doar pentru anumiți consumatori noncasnici. Cum va fi calculat venitul suplimentar lunar al furnizorilor și traderilor de energie, pentru supraimpozitare
scris 26 aug 2022

Guvernul ia în calcul introducerea de la 1 septembrie a supraimpozitării atât pentru traderii de energie electrică, cât și pentru furnizori, după cum a relatat Profit.ro, dar și ca actualele prețuri plafonate la energie și gaze pentru clienții finali noncasnici să fie păstrate integral doar pentru anumiți consumatori.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

″Începând cu data de 1 septembrie 2022, (…) venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică, furnizorii și traderii de energie electrică, (…) se impozitează cu … %″, prevede o variantă de lucru de modificare a OUG nr. 27/2022, analizată de Profit.ro.

Bugetul are un deficit de 27 miliarde lei după primele șapte luni, mai mic comparativ cu anul trecut. Veniturile au crescut ca pondere în PIB, în timp ce cheltuielile au stagnat, iar investițiile au rămas în urmă CITEȘTE ȘI Bugetul are un deficit de 27 miliarde lei după primele șapte luni, mai mic comparativ cu anul trecut. Veniturile au crescut ca pondere în PIB, în timp ce cheltuielile au stagnat, iar investițiile au rămas în urmă

În prezent, doar producătorii de energie sunt supraimpozitați, cu 80%, pe venitul suplimentar rezultat din diferența dintre venitul net mediu lunar unitar de vânzare a energiei electrice tranzacționate și prețul de 450 de lei/MWh.

Venitul suplimentar lunar al furnizorilor și traderilor de energie ar urma să fie calculat ca diferență pozitivă dintre valoarea tranzacțiilor de vânzare încheiate în luna respectivă la prețul de referință lunar și valoarea tranzacțiilor de cumpărare din luna respectivă calculată la prețul mediu ponderat.

Invocând inclusiv \ CITEȘTE ȘI Invocând inclusiv "siguranța alimentară", Guvernul va permite majorarea salariilor și angajări la companiile de stat fără venituri din activitatea principală în ultimii 2 ani

Documentul citat mai stipulează păstrarea actualelor prețuri plafonate la energie și gaze pentru clienții casnici. În privința celor noncasnici, însă, la energie electrică,  doar unii dintre consumatori vor mai beneficia integral de plafon.

Astfel, dacă în prezent toți consumatorii noncasnici de electricitate, cu excepția celor mai mari consumatori industriali, beneficiază de un plafon de preț final de 1 leu/kWh, acum, în varianta analizată de Executiv, de acest plafon ar urma să beneficieze integral (pentru întreg consumul lor) doar spitalele, unitățile de învățământ, creșele și furnizorii de servicii sociale, iar IMM-urile, companiile din industria alimentară și instituțiile publice – doar pentru 85% din consumul lor facturat, restul urmând să fie achitat la prețul de contract. Restul consumatorilor noncasnici nu ar mai beneficia deloc de plafonare.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare preturi energie
supraimpozitare traderi energie
supraimpozitare furnizori energie
criza energetica