Canadienii de la Eldorado Gold anunță investiții de 20 milioane dolari la Certej în acest an

Canadienii de la Eldorado Gold anunță investiții de 20 milioane dolari la Certej în acest an
scris 24 feb 2017

Compania canadiană Eldorado Gold estimează că va investi circa 20 milioane de dolari în lucrări de infrastructură și pentru obținerea autorizațiilor la perimetrul Certej, principalul proiect al canadienilor în România.

Anul trecut, Eldorado Gold a investit 11,6 milioane de dolari la Certej, majoritatea fondurilor fiind destinate testelor geotehnice și metalurgice, precum și lucrărilor de pregătire a șantierului, potrivit raportului financiar anual al companiei.

Perimetrul Certej, deținut în proporție de 80% prin subsidiara Deva Gold, din Hunedoara, este cea mai importantă investiție a canadienilor în România. Compania a finalizat, în mai 2015, studiul de fezabilitate a proiectului, estimând la acel moment ca va extrage aur și argint în valoare de peste 3,1 miliarde de dolari pe durata a 17 ani. Proiectul se află în faza de construcție a minei.

Compania canadiană Eldorado Gold anunță extinderea activităților miniere din România, după preluarea zonei Bolcana CITEȘTE ȘI Compania canadiană Eldorado Gold anunță extinderea activităților miniere din România, după preluarea zonei Bolcana

În vara anului trecut, Tribunalul Cluj a suspendat autorizația de construire pentru organizarea de șantier aferentă iazurilor de decantare ale minei Certej. Decizia nu este definitivă, dar are efecte din momentul suspendării.

Canadienii se confruntă cu o opoziție puternică din partea organizațiilor non-guvernamentale naționale și internaționale, care acuză compania că a acaparat aproape 5.000 hectare de teren în Munții Apuseni, teren pe care vrea să îl exploateze cu ajutorul cianurilor.

Rețeaua Mining Watch România, din care fac parte mai multe ONG-uri care urmăresc derularea proiectului de la Certej, a cerut recent Guvernului să evalueze impactul cumulat de mediu al tuturor proiectelor miniere deținute de compania Eldorado Gold în Apuseni, argumentând că acestea sunt preconizate să funcționeze simultan.

“Prin evaluarea scindată a impactului asupra mediului a unei exploatări miniere care însumează 4.865 hectare, Eldorado Gold a eludat și competența Ministerului Mediului în evaluarea impactului de mediu și emiterea acordurilor de mediu pentru proiecte miniere”, arată Mining Watch România într-o scrisoare adresată Ministerului Mediului și premierului României.

În total, Eldorado Gold deține în sudul Munților Apuseni cinci perimetre, operate prin intermediul Deva Gold și European Goldfields Gold: Certej, Săliște Hondol, Băița Crăciunești, Certej Nord și Troița Pițigus.

viewscnt
Afla mai multe despre
eldorado gold
certej
investitii
proiect minier