Cât a plătit Electrica SA pentru a deveni producător de energie. Profitul grupului a crescut de peste 2,4 ori în primele 9 luni

Cât a plătit Electrica SA pentru a deveni producător de energie. Profitul grupului a crescut de peste 2,4 ori în primele 9 luni
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 nov 2020

Profitul net al grupului de furnizare și distribuție a energiei Electrica SA, listat la BVB și unde statul român este cel mai mare acționar, cu circa 48% din capital, a crescut de 2,46 ori în primele 9 luni din 2020, la peste 396 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Rezultatul s-a datorat majorării veniturilor pe segmentul de distribuție a energiei, grație creșterii tarifelor reglementate de distribuție, și pe cel de furnizare, ca urmare a scumpirii energiei vândute pe piața cu amănuntul.

Astfel, veniturile totale ale Electrica SA au crescut cu 3,7%, la 4,77 miliarde lei.

Peste jumătate din locurile de cazare în Poiana Brașov și în zona Bran-Moieciu - ocupate pentru minivacanța de 1 Decembrie CITEȘTE ȘI Peste jumătate din locurile de cazare în Poiana Brașov și în zona Bran-Moieciu - ocupate pentru minivacanța de 1 Decembrie

Pe partea de cheltuieli, atât cele cu energia achiziționată pentru furnizare, cât și cele de ajustare pentru deprecierea creanțelor, au scăzut cu câte peste 60 milioane lei.

"Evoluția este, în principal, determinată de nivelul mai redus al prețurilor de achizitie a energiei electrice, în special pe sectorul reglementat, reflectând recuperarea în 2020, sub formă de corecții pozitive, a unor pierderi din achiziție din anii anteriori, când tarifele aprobate de ANRE erau sub prețul efectiv de achiziție a energiei electrice", se arată în raportul la 9 luni al Electrica SA.

În vară, Electrica SA a cumpărat un parc fotovoltaic din Giurgiu de la un grup de investitori israelieni. Potrivit documentului citat, compania a plătit în total circa 5,45 milioane euro, din care 1,637 milioane euro părțile sociale ale firmei deținătoare și operatoare a parcului și 3,817 milioane euro decontarea împrumuturilor acordate firmei de către foștii asociați.

UniCredit Bank accelerează finanțările destinate achiziției de locuințe prin programul “Noua Casă”, în urma unei majorări cu 50 de milioane de lei a plafonului de garantare CITEȘTE ȘI UniCredit Bank accelerează finanțările destinate achiziției de locuințe prin programul “Noua Casă”, în urma unei majorări cu 50 de milioane de lei a plafonului de garantare

În plus, Electrica SA a preluat un împrumut la BCR contractat în anul 2013 de către fostul proprietar al parcului, în valoare maximă de 7,75 milioane euro, cu dobândă EURIBOR 6M+5,75% pe an și rate trimestriale până în 2026. La 30 septembrie 2020, soldul împrumutului era 12,156 milioane lei.

De la data finalizării achiziției și până la 30 septembrie 2020, achiziția a contribuit la rezultatele grupului Electrica cu venituri de 1,652 milioane lei și profit de 960.000 lei. În plus, Electrica SA a recunoscut pe primele 9 luni un câștig din achiziția de filiale de 7,6 milioane lei, reprezentând diferența dintre activele și datoriile firmei achiziționate, Long Bridge Millenium SRL.

"Odată cu preluarea parcului fotovoltaic, Electrica SA a preluat și soldul de certificate verzi al Long Bridge Millenium. La 30 septembrie 2020, Long Bridge Milenium deține un număr total de 153.463 certificate verzi, dintre care amânate la tranzacționare 137.253, iar diferența de 16.210 reprezintă certificate verzi tranzacționabile. Valoarea totală a certificatelor verzi deținute de Long Bridge Milenium SRL este de 21,409 milioane lei, evaluate la prețul mediu ponderat de tranzacționare de 139,5089 lei/CV publicat de către operatorul pieței de certificate verzi (OPCOM)", se menționează în raport.

Long Bridge Millenium a terminat anul trecut cu un profit net de 1,74 milioane lei, la o cifră de afaceri de circa 3,5 milioane lei, dar cu venituri totale (cu tot cu bani din certificate verzi) de peste 10 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa profit
electrica sa achizitie parc fotovoltaic
electrica sa productie energie