CE Hunedoara își alege în februarie administratorul special, până atunci vrea să-l înlocuiască pe cel judiciar

CE Hunedoara își alege în februarie administratorul special, până atunci vrea să-l înlocuiască pe cel judiciar
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 ian 2016

Casa de Insolvență GMC SPRL, administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedora, intrat recent în insolvență, a convocat AGA societății pe 17 februarie pentru alegerea administratorului special al companiei, în conformitate cu prevederile Legii insolvenței.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

CE Hunedoara este controlat în proporție de 100% de statul român, prin Ministerul Energiei.

Există însă posibilitatea ca actualul administrator judiciar, desemnat de Tribunalul Hunedoara, să nu prindă în funcție AGA din februarie. Asta pentru că CE Hunedoara a făcut apel săptămâna aceasta la decizia din 7 ianuarie a instanței de desemnare ca administrator judiciar a Casei de Insolvență GMC SPRL.

Ministerul Energiei vrea ca Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia să fie gata de privatizare până în octombrie CITEȘTE ȘI Ministerul Energiei vrea ca Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia să fie gata de privatizare până în octombrie

Conducerea societății și acționarul unic vor în continuare să pună ca administrator judiciar firma Euro Insol a lui Remus Borza, care gestionează și insolvența Hidroelectrica.

Asta în condițiile în care, potrivit surselor Profit.ro, un investitor străin ar fi interesat să intre în acționariatul Complexului Energetic Hunedoara și ar fi pregătit să vină cu cel puțin 200 de milioane de euro la capitalul companiei de stat. Datoriile totale ale Complexului, către parteneri comerciali, bănci și bugetele statului, se ridică la 1,2 miliarde lei (circa 267 milioane euro).

Casa de Insolvență GMC SPRL din Craiova, desemnată administrator judiciar provizoriu al CE Oltenia la propunerea creditorului UPSROM Industry,  a fost înființată în mai anul trecut, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, și nu este încă înregistrată la Registrul Comerțului. În septembrie 2015, Casa de Insolvență GMC SPRL a fost numită administrator judiciar la Romvag Caracal.

Ministerul Energiei decide până la vară în privința proiectelor Tarnița, Cernavodă, cablul submarin și Rovinari CITEȘTE ȘI Ministerul Energiei decide până la vară în privința proiectelor Tarnița, Cernavodă, cablul submarin și Rovinari

Consiliul de Administrație al CE Hunedoara ceruse, la finalul anului trecut, intrarea voluntară în insolvență a companiei tocmai pentru ca acționarul majoritar, statul român prin Ministerul Energiei, să poată păstra controlul asupra deciziilor referitoare la Complexul Energetic și să se evite falimentul societății.

La începutul lunii decembrie 2015, în nota de fundamentare a unui proiect de HG privind programul de iarnă în domeniul energetic, Guvernul afirma că CE Hunedoara nu a reușit să-și facă stocurile de cărbune pentru iarnă prognozate de autorități, din lipsă de bani.

Tot la începutul lunii decembrie, Ministerul Mediului a amendat CE Hunedoara cu 588 milioane lei pentru îndeplinirea cu întârziere a obligațiilor de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră impuse de legislația europeană și românească. Mai mult, Garda de Mediu a dispus suspendarea activității la termocentralele Mintia și Paroșeni pentru neîndeplinirea standardelor de mediu. Complexul a contestat decizia în instanță, Judecătoria Deva urmând să se pronunțe în această sperță pe 25 februarie.

Șeful diviziei explorare-producție a Petrom, trimis de austrieci pe poziția de vicepreședinte OMV la Antipozi CITEȘTE ȘI Șeful diviziei explorare-producție a Petrom, trimis de austrieci pe poziția de vicepreședinte OMV la Antipozi

Pierderile Complexului Energetic Hunedoara ar putea crește cu 15% anul acesta, respectiv de la 352,3 milioane lei în 2014 la 404,5 milioane lei în 2015, potrivit bugetului pe anul în curs al societății, aprobat de Guvern. Principala problemă a Complexului este reprezentată de costul foarte mare de producere a energiei electrice în termocentralele pe cărbuni ale companiei, situat semnificativ peste prețul pe care CE Hunedoara îl poate obține pe piață.

Complexul Energetic Hunedoara este cel mai mare agent economic din Valea Jiului și din județul Hunedoara, fiind totodată singura societate care furnizeză agent termic în municipiul Deva și în orașele din Valea Jiului. Complexul asigură circa 5% din producția de energie electrică a României și are aproximativ 6.500 de angajați.

În plus, în baza unei HG din 2013, o parte din energia necesară pentru echilibrarea sistemului energetic național în situațiile în care apar brusc diferențe mari între producția și consumul de electricitate este achiziționată obligatoriu de Transelectrica de la Complexul Energetic Hunedoara, în regim reglementat. Iarna aceasta, potrivit planurilor Guvernului, necesarul total este de 700 hMW/h, din care 460 hMW/h sunt achizitionați de la CE Hunedoara.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
ce hunedoara
hidroelectrica
remus borza
insolventa
ministerul energiei