CET Govora reintră după cinci ani pe profit, după pierderi de 335 milioane lei la intrarea în insolvență

CET Govora reintră după cinci ani pe profit, după pierderi de 335 milioane lei la intrarea în insolvență
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 dec 2016

Producătorul de energie CET Govora din Râmnicu-Vâlcea a înregistrat un profit cumulat de 9 milioane lei în lunile septembrie, octombrie și noiembrie, după pierderi de 335 milioane lei raportate la momentul intrării în insolvență, în urmă cu patru luni, ca urmare a renegocierii sau denunțării unor contracte, a anunțat luni administratorul judiciar, Euro Insol.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„La 9 mai 2016, Tribunalul Vâlcea a deschis procedura insolvenței CET Govora ca urmare a deprecierii indicatorilor financiari-contabili: pierderi de 335 milioane lei, datorii de 438 milioane lei, capitaluri proprii negative de 96 milioane lei, disponibil bancar de doar 170 mii lei, câtă vreme doar fondul lunar de salarii depășea 10 milioane lei”, susține Euro Insol.

Astfel, CET Govora a înregistrat un profit de 2 milioane lei în luna septembrie, de 3,4 milioane lei în octombrie și de 3,6 milioane lei în luna noiembrie, scrie News.ro.

Potrivit administratorului judiciar, compania a intrat pe profit după ce a luat măsuri precum denunțarea și renegocierea a peste 100 contracte, în special din creșterea prețurilor utilităților energetice furnizate către Oltchim și Uzinele Sodice Govora.

Romelectro estimează afaceri de 80 milioane euro în 2017, în creștere cu 50% CITEȘTE ȘI Romelectro estimează afaceri de 80 milioane euro în 2017, în creștere cu 50%

Compania a înregistrat, de asemenea, reduceri de costuri de peste 13 milioane lei din renegocierea prețurilor de achiziție la materiale, echipamente, furnituri, servicii, și reducerea cu 12 milioane lei a fondului de salarii, după ce a concediat 282 angajați.

Lichiditățile din conturi bancare au crescut de la 170.000 lei la 9 mai până la 43 milioane lei la 30 noiembrie 2016.

“De la deschiderea insolvenței și până în prezent s-au achitat peste 180 milioane lei datorii comerciale și fiscale curente, creând, astfel, premise favorabile pentru implementarea cu succes a unui plan de reorganizare", mai arată Euro Insol.

Compania de insolvență susține că, din cele șapte termocentrale pe cărbune funcționale în prezent în România, doar CET Govora înregistrază profit.

În același timp, pierderile cumulate ale CE Hunedoara și CE Oltenia depășesc 2 miliarde lei, potrivit Euro Insol.

Rezultatele financiare negative ale producătorului de utilități energetice de până acum au fost determinate de vânzarea sub cost în ultimii zece ani a energiei electrice și termice către cei doi mari consumatori de pe platforma industrială Râmnicu Vâlcea, respectiv Oltchim și Ciech Soda (Uzinele Sodice).

CET Govora este producător și distribuitor de energie termică - apă caldă de consum și încălzire centralizată - în orașele Râmnicu Vâlcea, Baile Olănești și Călimănești-Căciulata. Compania este deținută de Consiliul Județean Vâlcea.

Compania Uzinele Sodice Govora, redenumită Ciech Soda România SA, este controlată de grupul polonez Ciech Chemical Group.

viewscnt
Afla mai multe despre
cet govora
insolventa