CET Grivița, furnizor al RADET, își extinde și modernizează centrala termică. Câți bani a pregătit compania Primăriei Sectorului 1

CET Grivița, furnizor al RADET, își extinde și modernizează centrala termică. Câți bani a pregătit compania Primăriei Sectorului 1

Imagine interior CET Grivița. Sursă foto: PMB

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 23 aug 2019

Producătorul de energie termică și electrică CET Grivița din București, furnizor al RADET, care în primăvară a suferit defecțiuni la o turbină ce au afectat livrarea apei calde în sistem centralizat către populația din sectoarele 5 și 6 ale Capitalei, vrea să înceapă un proces de extindere și modernizare, prin construirea unei noi instalații de producție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, compania, controlată de Consiliul Local al Sectorului 1, a lansat o licitație de achiziție de echipamente și lucrări pentru un proiect de modernizare a CET Grivița, prin realizarea unei "instalații de producere energie clasică și ORC și integrarea acesteia în centrala existentă".

Termenul ORC (Organic Rankine Cycle) desemnează "procesul tehnologic specific ce survine la utilizarea unui lichid organic, cu masa moleculară ridicată, cu o schimbare de fază de vapori lichid sau punct de fierbere, în condițiile unei temperaturi mai mici decât la schimbarea fazei de apă-abur, fluidul permițând recuperarea căldurii ciclului Rankine din surse cu temperatură mai scăzută, cum ar fi procesul de ardere a biomasei, căldura reziduală industrială, căldura geotermală, panouri fotovoltaice etc, iar căldura cu temperatură scăzută fiind transformată în muncă utilă, care poate fi ea însăși transformată în energie electrică".

Contracte în valoare de 20 de milioane de euro pentru transport ecologic în Valea Jiului. Se va crea o linie de autobuze electrice între Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani CITEȘTE ȘI Contracte în valoare de 20 de milioane de euro pentru transport ecologic în Valea Jiului. Se va crea o linie de autobuze electrice între Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani

Valoarea totală a contractului scos la licitație este estimată la peste 10 milioane euro , iar durata de execuție – la 1 an și 8 luni.

Proiectul urmărește raționalizarea cantităților de combustibil și de energie primară consumată prin optimizarea performantelor producției și distribuției, modernizarea unităților de producere și extinderea capacității, precum și reducerea pierderilor în instalații, modernizarea instalațiilor de distribuție a fluidelor în general, reducerea impactului general asupra mediului, creșterea rentabilității activității de bază, creșterea disponibilității centralei și asigurarea furnizării de energie la standarde calitative înalte.

Planul celor de la CET Grivița prevede instalarea unei noi turbine cu abur, în contrapresiune și cogenerare, cu putere termică de 3 Gcal/h, ce va produce simultan energie electrică și termică "sub formă de apă la o temperatură de aproximativ 75°C (de definit ulterior), temperatura ce permite livrarea în termoficare în sezon cald și intermediar (prag definit în urma analizei anilor precedenți de funcționare în termoficare)", se arată în caietul de sarcini al licitației.

Sursă foto: compania

Sursă foto: compania

Economia Marii Britanii s-a contractat pentru prima oară din 2012 CITEȘTE ȘI Economia Marii Britanii s-a contractat pentru prima oară din 2012

Câștigătorul procedurii de achiziție va trebui să facă design industrial, furnizare de echipamente, lucrări de montaj, punerea în funcțiune a noii instalații, urmărirea și monitorizarea acesteia, servicii de garanție și gestiune post-implementare.

CET Grivița a terminat anul trecut cu pierderi de peste 2,8 milioane lei, față de profitul de 2,73 milioane lei din 2017, la o cifră de afaceri de 33,38 milioane lei, cu peste 2 milioane lei mai mică comparativ cu anul anterior.

În primăvară, o componentă a turbinei CET Grivița s-a defectat, ceea ce a condus la livrarea deficitară a apei calde de consum în anumite zone din sectoarele 5 și 6. Potrivit autorităților, avaria a coincis parțial cu trecerea termoficării bucureștene de la regimul de iarnă la cel de vară, moment în care 2 dintre cele 4 CET-uri ale ELCEN, principalul furnizor de agent termic al RADET, au fost oprite.

Facebook va fi judecată într-un proces colectiv în SUA pentru că ar fi colectat și stocat ilegal datele biometrice a milioane de utilizatori CITEȘTE ȘI Facebook va fi judecată într-un proces colectiv în SUA pentru că ar fi colectat și stocat ilegal datele biometrice a milioane de utilizatori

CET Grivița, fosta Total CET Griro, are o putere instalată electrică de 11,6 MW, una termică de 60 Gcal/h și poate alimenta cu energie termică cartierele Giulești, Crângași, Calea Griviței, Mihalache, Pajura și Bucureștii Noi. Centrala funcționează cu gaze naturale și asigură circa 3% din necesarul de agent termic al RADET București.

Primăria Sectorului 1 avea la un moment dat în plan, cel puțin declarativ, construirea unei stații de tratare a deșeurilor la CET Grivița, care să permită centralei să transforme respectivele deșeuri în combustibil pentru producția de energie, investiție estimată la aproape 100 milioane lei. După cum însă Profit.ro a relatat pe larg, planul "energie din deșeuri la CET Grivița" a fost și o modalitate de a feri respectivii bani, parte a excedentului bugetului local, de "mâna lungă" a Guvernului.

Pe de altă parte, studiul de oportunitate efectuat pentru CET Grivița "a enunțat faptul că soluțiile care erau propuse de CET Grivița (instalația de tratare a deșeurilor pentru folosirea lor drept combustibil energetic – n.r.) erau inacceptabile, în sensul că probabil erau niște costuri mult mai mari și ar fi însemnat niște ... cum să spun ... niște costuri suplimentare, acest lucru nu a fost posibil", concluzia finală a studiului fiind că este mai avantajoasă soluția achiziției unei turbine, pentru care capitalul social al producătorului de energie a și fost majorat ulterior cu 35 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
cet grivita
turbina cet grivita
defectiune cet grivita
oprire centrala cet grivita
investitie cet grivita
primaria capitalei
primaria sectorului 1
consiliul local al sectorului 1
sistemul centralizat de incalzire
radet
furnizare caldura la iarna