CET Sud și CET Grozăvești, amendate cu 150.000 de lei de Garda de Mediu pentru poluarea excesivă din București de la începutul lunii

CET Sud și CET Grozăvești, amendate cu 150.000 de lei de Garda de Mediu pentru poluarea excesivă din București de la începutul lunii
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mar 2020

CET Sud și CET Grozăvești au fost amendate cu 50.000 de lei, respectiv 100.000 de lei, în urma controalelor realizate după poluarea din București de la începutul lunii martie, a anunțat comisarul general al Gărzii de Mediu, Mărioara Gătej.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Săptămâna trecută au fost verificați 115 operatori economici din municipiul București și județul Ilfov, care dețin instalații mari și medii de ardere, după ce creșterea indicatorilor de poluare în Capitală a fost acuzată în mod repetat.

În urma verificărilor a fost amendat CET Sud cu 50.000 de lei.

“Am avut două cazuri pe unități care dețin instalații mari de ardere, care au fost sancționate. E vorba de CET Sud, care a fost sancționat cu amendă în sumă de 50.000 de lei pentru nerespectarea autorizației integrate de mediu, respectiv pentru că nu a putut prezenta documente din care să rezulte că a asigurat mentenanța sistemelor de reținere poluanți și nu a efectuat acele măsurători paralele, cel puțin o dată pe an pentru poluanți. E vorba de faptul că o dată pe an cel puțin au obligația să realizeze măsurători printr-un laborator acreditat suplimentat de automonitorizare dânșilor”, a explicat comisarul general al Gărzii de Mediu.

Companiile petroliere se prăbușesc pe bursele europene CITEȘTE ȘI Companiile petroliere se prăbușesc pe bursele europene

Mărioara Gâtej a spus că și CET Grozăvești a fost amendat cu 100.000 de lei.

“Și CET Grozăvești a fost sancționat cu 100.000 de lei tot pentru nerespectarea condițiilor stabilite în autorizația integrată de mediu. Mai bine zis pentru faptul că au început utilizarea combustibilului păcură din data de 27 februarie, pe noi ne-au notificat pe 4 martie. Într-adevăr, consumul a fost în această perioadă de 260 ,5 tone de păcură. Problema mare este că nu aveau voie să utilizeze păcură decât în anumite condiții, special impuse prin autoritate integrată de mediu, respectiv atunci când presiunea gazului metan nu mai asigura funcționarea corespunzătoare și în parametrii a instalației și atunci aveau dreptul să utilizeze păcura. Oricum, obligatoriu cu notificare prealabilă atât a Agenției Naționale de Protecție a Mediului, cât și și a Gărzii de Mediu”, a mai afirmat Gâtej.

Ea a menționat că la CET nu s-au putut prezenta documentele din care să rezulte valorile concentrațiilor orare pe poluanți.

“Tot la CET, nu ni s-au putut prezenta documentele din care să rezulte valorile concentrațiilor orare pe poluanți, s-a motivat defecțiunea instalației, de fapt, astăzi am și primit o notificare oficială că nu se mai pot recupera datele dintr-un motiv tehnic, că a existat o avarie în sistemul energetic național care a dus la arderea unități centrale a dânșilor în care erau stocate datele, el a necesitat înlocuire și datele nu mai pot fi recuperate”, a explicat comisarul general al Gărzii de Mediu.

Mărioara Gâtej a mai spus că au mai fost găsite nereguli, dar acestea țin de activitatea curentă a unităților și nu ar avea legătură efectiv cu ce s-a întâmplat în noaptea de 1/2 martie.

“Am avut o unitate cu domeniul de activitate fabricare beton care nu a putut să prezinte buletinele de analiză privind calitatea aerului și dovada transmiterii acestora către APM,  este o unitate din Ilfov. În București am avut o societate care desfășura activitate de colectare depozitare deșeuri din construcții și excavații fără a deține autorizație de mediu și a fost sancționată cu amendă în valoare de 60.000 de lei. Am avut sancționate tot săptămâna trecută patru unități care desfășoară activități de construcție, sunt șantiere de construcție, pentru faptul că nu au asigurat filtrele de protecție împotriva emisiilor de pulbere în atmosferă, respectiv plasele de protecție și un operator economic cu activități de vopsire-sablare la care nu erau funcționale echipamentele de reținere a poluanților la sursă”, a mai declarat Mărioara Gâtej.

În noaptea de 1 spre 2 martie s-a înregistrat poluare excesivă în Capitală, fiind demarate mai multe controale.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
cet sud
cet grozavesti
poluare
amenda
garda de mediu