CEZ Vânzare: Facturăm în acord cu legea, vom contesta amenda dictată de ANRE

CEZ Vânzare: Facturăm în acord cu legea, vom contesta amenda dictată de ANRE
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 ian 2016

CEZ Vânzare a transmis, la solicitarea Profit.ro, că va contesta zilele următoare amenda de 500.000 lei dictată la adresa furnizorului de energie electrică de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru facturarea în avans a consumului de energie electrică al clienților în perioada 2014-2015. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"ANRE a amendat CEZ Vânzare cu 500.000 lei pentru încălcarea prevederilor articolului 77 din Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienții finali (...) CEZ Vânzare susține în continuare că sistemul de facturare este realizat în acord cu reglementările legale în vigoare, oferind clienților casnici, în lunile calendaristice în care operatorul de distribuție nu realizează citirea aparatelor de măsură, posibilitatea de a alege dintre două metode de facturare: autocitirea și estimarea consumului. Ambele forme de facturare sunt acceptate legal și vizează confortul clienților care s-au obișnuit cu formatul facturii existente.  Mai puțin de 1% dintre clienții CEZ Vânzare au optat pentru autocitire până în prezent", au declarat pentru Profit.ro reprezentanții CEZ.

Aceștia au adăugat că CEZ Vânzare va contesta amenda în zilele următoare.

ELCEN vrea să împrumute 400 milioane lei de la bănci pentru a plăti o parte din datoria către Romgaz CITEȘTE ȘI ELCEN vrea să împrumute 400 milioane lei de la bănci pentru a plăti o parte din datoria către Romgaz

Articolul 77 al Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienții finali stipulează: "Se admite facturarea în avans, înainte de încheierea perioadei pentru care se emite factura, dar cu respectarea perioadei de maximum 6 luni pentru citirea și emiterea facturii de regularizare, numai la solicitarea scrisă a clientului final sau în condițiile stabilite prin contractele de furnizare a energiei electrice; solicitarea scrisă a clientului final privind facturarea în avans trebuie să conțină cel puțin perioada pentru care se solicită facturarea în avans și consumul de energie electrică estimat".

Pentru facturare în avans, ANRE a amendat în toamna anului trecut și furnizorul de gaze GDF Suez Energy România, cu 200.000 lei, ca urmare a unui control cerut de premierul de atunci, Victor Ponta, după semnale din presă.

La CEZ Vânzare, controlul a fost inițiat anul trecut. Conform Agepres, raportul de verificare a fost finalizat pe 15 ianuarie 2016.

RADET a dat în judecată și Guvernul, cerând suspendarea HG cu criteriile de acordare a sprijinului pentru cogenerare CITEȘTE ȘI RADET a dat în judecată și Guvernul, cerând suspendarea HG cu criteriile de acordare a sprijinului pentru cogenerare

În 14 octombrie anul trecut, premierul de atunci, Victor Ponta, a cerut ANRE să verifice informațiile privind facturarea în avans a populației, el referindu-se atunci la consumul de gaze și cerând să se verifice dacă această operațiune este prevăzută de lege și în acord cu practica europeană. GDF anunțase schimbarea modului de facturare a consumului de gaze prin emiterea trimestrială a trei facturi simultan, respectiv o factură de regularizare a consumului aferent perioadei anterioare și a cărei scadență era cea mai apropiată față de data primirii și alte două facturi eliberate în baza consumului estimat pentru următoarele două luni, cu scadențele de plată aferente lunilor calendaristice pentru care au fost emise.

Conducerea ANRE s-a conformat și a anunțat că va verifica atât modul de facturare la furnizorul de gaze GDF, cât și la furnizorul de energie electrică CEZ. Amenda aplicată GDF, de 200.000 lei, a fost anunțată după doar cinci zile, în timp ce controlul la CEZ a fost încheiat acum.

Compania CEZ Vânzare, din gupul energetic ceh CEZ, avea, la sfârșitul anului 2014, 1,4 milioane consumatori din regiunea Olteniei.

Grupul ceh CEZ a intrat pe piața energetică românească în 2005, când a cumpărat filiala de distribuție Electrica Oltenia, asigurând astfel alimentarea cu energie electrică a județelor Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea și Teleorman. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cez
cez vanzare
furnizare energie electrica
anre
factura energie electrica
cez amenda anre
facturare in avans energie electrica