Cheltuielile de capital ale Lukoil în România au scăzut drastic după finalizarea explorărilor din Marea Neagră

Cheltuielile de capital ale Lukoil în România au scăzut drastic după finalizarea explorărilor din Marea Neagră
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 iun 2016

Cheltuielile de capital ale grupului energetic rus Lukoil în România au scăzut cu peste 94% în primul trimestru din acest an, față de perioada similară a anului trecut, de la 97,36 milioane de dolari la doar 5,55 milioane de dolari, după ce rușii au finalizat lucrările de explorare după hidrocarburi derulate pe perimetre offshore Trident și Rapsodia din apele teritoriale românești ale Mării Negre.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În monedă rusă, scăderea a fost de 93,2%, de la 6,118 miliarde de ruble, în primul trimestru din 2015, la 414 milioane de ruble, în primele 3 luni din acest an.

Per total, la nivelul întregului grup, cheltuielile de capital ale Lukoil s-au diminuat cu 14,4% în T1 2016, la 122,561 miliarde de ruble.

Românii vor putea să-și cumpere vacanța de la Lidl CITEȘTE ȘI Românii vor putea să-și cumpere vacanța de la Lidl

Zăcământul de gaze naturale descoperit anul trecut de grupul rus Lukoil în apele teritoriale românești ale Mării Negre conține rezerve de peste 32 miliarde de metri cubi, potrivit evaluărilor preliminare ale rușilor. Anunțul a fost făcut în aprilie de prim-vicepreședintele Lukoil, Vladimir I. Nekrasov, la București, în cadrul unei întâlniri cu ministrul român al Energiei, Victor Grigorescu.

Lukoil a anunțat, în octombrie anul trecut, descoperirea unui zăcământ important de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre, compania anunțând la acea dată că estimările preliminare, care urmau a fi confirmate de forajul de evaluare, indică prezența de resurse de gaze în cantitate care poate depăși 30 miliarde de metri cubi, echivalentul consumului pe 3 ani al României. Descoperirea a fost făcută pe perimetrul offshore Trident din apele teritoriale românești ale Mării Negre.

Concesiunea este deținută de subsidiara Lukoil înregistrată în Olanda Lukoil Overseas Atash BV, care are și statut de operator al perimetrului, cu 72% din drepturi, în parteneriat cu PanAtlantic Petroleum (18%) și Romgaz (10%). Aceiași parteneri, și în aceleași proporții, dețin și concesiunea offshore Rapsodia din Marea Neagră. În februarie anul acesta, aceștia au decis să renunțe la concesiune, după ce lucrările petroliere desfășurate pe perimetru nu au dus la rezultate de natură să justifice continuarea explorărilor după zăcăminte de hidrocarburi.

Rafinăria Petrotel Ploiești, controlată tot de grupul rus Lukoil, a raportat pe 2015 un profit net de 15,13 milioane lei, după ce, de-a lungul anilor, a acumulat pierderi totale de peste 3,4 miliarde lei și a ajuns subiectul unui dosar penal cu acuzații de evaziune fiscală, spălare de bani și folosire cu rea-credință a creditului companiei, prejudiciul fiind estimat la peste 1,7 miliarde euro.

Sistemul electronic a înregistrat 245 de posibile tentative de vot multiplu la locale. Ministrul de Interne spune că unii cetățeni au verificat sistemul CITEȘTE ȘI Sistemul electronic a înregistrat 245 de posibile tentative de vot multiplu la locale. Ministrul de Interne spune că unii cetățeni au verificat sistemul

Profitul net al grupului Lukoil a scăzut cu 58,8% în primul trimestru al anului, la 42,8 miliarde de ruble (651 milioane de dolari), în timp ce cifra de afaceri a scăzut cu 18,2%, la 1.180 miliarde ruble.

"Rezultatele noastre în primul trimestru din 2016 au fost afectate de o scădere a prețurilor medii la hidrocarburi, precum și de fluctuațiile cursului de schimb ale rublei în raport cu dolarul și euro", a informat compania într-un comunicat.

În luna ianuarie a acestui an, prețul petrolului a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani. Producătorii ruși de petrol au fost protejați parțial în urma scăderii prețului țițeiului de deprecierea rublei, care a redus costurile și taxele. Însă, în timp ce rivalii Bashneft PJSC și Gazprom Neft și-au majorat producția de petrol și gaze, în primele trei luni ale acestui an producția zilnică de hidrocarburi a Lukoil a scăzut cu 0,6% până la 2,35 milioane barili echivalent petrol. Compania a crescut producția la zăcământul West Qurna-2 din Irak dar a scăzut cu 8,4% la principalele sale zăcăminte din Siberia Occidentală, scrie Bloomberg, preluată de Agerpres.

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
petrotel lukoil
rusii de la lukoil
petrotel
gaze naturale marea neagra
perimetrul trident
perimetrul rapsodia
romgaz