Cine este noul șef al companiei de stat însărcinate cu creanța Rompetrol și litigiile Enel-Electrica. A lucrat pentru FNGCIMM, Valer Blidar, SAFI și Intrarom

Cine este noul șef al companiei de stat însărcinate cu creanța Rompetrol și litigiile Enel-Electrica. A lucrat pentru FNGCIMM, Valer Blidar, SAFI și Intrarom
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 iul 2017

Consiliul de Administrație al Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de stat prin Ministerul Energiei, a decis să numească un nou director general al companiei, după finalizarea procedurii de selecție prevăzute de legislația în vigoare prin guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, CA-ul SAPE a decis, în urma procesului de selecție, să-l numească director general, începând cu 26 iulie, pe Viorel Cîrstea, cu un mandat de 4 ani. Mandatul fostului director general al SAPE, Mădălina Rădulescu, a expirat în aprilie, însă aceasta a rămas în funcție, dat fiind că, la acea dată, selecția noului director nu fusese încă finalizată.

Viorel Cîrstea va avea o indemnizație fixă brută lunară de director general egală cu de 6 ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar din domeniul obiectului principal de activitate al SAPE, care este consultanța pentru afaceri și management. Anul trecut, în cele 11 luni de exercitare a funcției, fostul director general Mădălina Rădulescu a încasat o remunerație totală de 168.310 lei, respectiv circa 15.300 lei pe lună (3.400 euro).

Turiști israelieni revoltați după ce au primit brățări colorate pentru ”grupul Israel” într-un hotel din Mamaia CITEȘTE ȘI Turiști israelieni revoltați după ce au primit brățări colorate pentru ”grupul Israel” într-un hotel din Mamaia

SAPE deține și administrează participațiile minoritare ale statului român la fostele filiale de distribuție, privatizate, ale Electrica, aflate acum în posesia italienilor de la Enel, respectiv E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea, precum și la furnizorii Enel Energie Muntenia și Enel Energie. Din această postură, compania este și parte în litigiile, naționale și internaționale legate de aceste participații. În plus, SAPE a fost desemnată de Ministerul Energiei să fie parte a soluției negociate cu compania kazahă de stat KazMunyGas la problema problemei datoriilor istorice ale Rompetrol față de statul român.

SAPE mai controlează compania de proiect Hidro Tarnița și deține participații minoritare la Electrica Soluziona și Bursa Română de Mărfuri. Compania a terminat anul trecut cu un profit net de 39,6 milioane lei, în scădere cu 58% față de 2015. Veniturile SAPE, care provin în principal din dividendele distribuite de companiile din portofoliu, precum și din despăgubiri câștigate în litigii, s-au redus în 2016 cu 74%, la 45,49 milioane lei.

Societatea a fost înființată în 2014, prin divizarea Electrica SA, înainte de listarea la bursă a acesteia.

Noul director general al SAPE, Viorel Cîrstea, în vârstă de 48 de ani, este absolvent de Relații Internaționale la ASE și a lucrat, din 2014 până de curând, la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), unde a ocupat succesiv pozițiile de consilier al președintelui Fondului, director executiv la Direcția raportări și validări garanții, director general adjunct și președinte al Consiliului de Administrație al filialei Sfântu Gheorghe a FNGCIMM.

Microsoft nu mai actualizează aplicația Paint. Poate fi scoasă definitiv din Windows, după 32 de ani CITEȘTE ȘI Microsoft nu mai actualizează aplicația Paint. Poate fi scoasă definitiv din Windows, după 32 de ani

Între 2003 și 2014, Cîrstea a fost președinte CA, respectiv administrator unic, la două firme de construcții ale omului de afaceri Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane – Marmura București SA (2003-2008) și Marmura Service București SRL (2008-2014). Anterior, între 2000 și 2003, noul șef al SAPE a fost analist financiar la furnizorul de echipamente de telecomunicații Intrarom SA, din grupul grec omonim, companie cu numeroase contracte de achiziții publice la activ, inclusiv cu Loteria Română.

Viore Cîrstea a fost și director general adjunct al companiei de administrare de active SAFI Invest SA, administratorul Fondului Oamenilor de Afaceri (FOA), între ianuarie 1999 și iulie 2000, poziție din care s-a ocupat inclusiv de conducerea și coordonarea directă a activităților de investiții și de gestionare a portofoliului Fondului.

Cîrstea a preluat funcția de director general adjunct la SAFI imediat după celebrul scandal omonim, în urma căruia au fost păgubiți mii de investitori. Între 1996 și 1998 a lucrat tot la SAFI, ca analist financiar, cu sarcini în efectuarea de rapoarte de analiză privind țintele de plasament, monitorizarea piețelor, evaluarea riscurilor și rentabilității instrumentelor investiționale și în efectuarea calculelor pentru stabilirea valorii unitare activului net al FOA.

În perioada 1995-1996, Viorel Cîrstea a fost economist la Vinexport Trading Company. În CV-ul său este menționată și participarea, în 1998, la un grup de lucru constituit de Guvernul de atunci cu reprezentanți ai societății civile pentru elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă, precum și cursuri de calificare și specializare la Institutul Camerei de Comerț din Viena, Asociația Națională de Valori Mobiliare, Bursa Română de Mărfuri, ASEBUSS și Oracle România.

viewscnt
Afla mai multe despre
societatea de administrare a participatiilor in energie
sape
electrica sa
rompetrol
creanta rompetrol
kazmunaygas
enel
arbitraj enel paris
filiale distributie electrica