Comisia Europeană a aprobat schema de sprijin a guvernului german pentru energia regenerabilă, de 28 de miliarde de euro

Comisia Europeană a aprobat schema de sprijin a guvernului german pentru energia regenerabilă, de 28 de miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 dec 2022

Comisia Europeană a aprobat schema de sprijin a guvernului german pentru energia regenerabilă, de 28 de miliarde de euro, care vizează extinderea rapidă a utilizării energiei eoliene și solare, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Programul, care înlocuiește o schemă existentă de sprijin pentru surse regenerabile, se va desfășura până în 2026 și este conceput pentru a îndeplini obiectivul Germaniei de a produce 80% din energia electrică din surse regenerabile până în 2030, scrie News.ro.

Elon Musk: Twitter este pe cale să ajungă la ”pragul de rentabilitate a fluxului de numerar” anul viitor CITEȘTE ȘI Elon Musk: Twitter este pe cale să ajungă la ”pragul de rentabilitate a fluxului de numerar” anul viitor

Comisia Europeană a declarat că schema este ”necesară și adecvată” pentru a promova energia regenerabilă și pentru a reduce emisiile cu efect de încălzire a planetei și că impactul său pozitiv asupra mediului depășește posibilele denaturări ale concurenței.

”Schema germană din 2023 privind energia regenerabilă va contribui la decarbonizarea în continuare a producției de electricitate”, a declarat șefa UE pentru politica de concurență, Margrethe Vestager, într-un comunicat.

Schema plătește o primă producătorilor de energie regenerabilă, pe lângă prețul de piață pe care îl primesc pentru vânzarea energiei lor.

Producătorii mici pot primi un tarif de alimentare care oferă un preț garantat pentru electricitatea lor.

Extinderea producției de energie curată va fi esențială pentru îndeplinirea obiectivului Germaniei de a-și elimina emisiile nete de gaze cu efect de seră până în 2045 - precum și pentru a elimina parțial decalajul de aprovizionare cu energie cauzat de faptul că Rusia a oprit majoritatea gazelor pe care le trimite în Europa în acest an.

Răspunsul Berlinului la criza energetică a Europei a atras critici din partea unor țări UE. Preocupările s-au concentrat asupra planului mai larg al Germaniei de a cheltui până la 200 de miliarde de euro în subvenții pentru a proteja consumatorii și întreprinderile de creșterea costurilor energetice - o sumă pe care multe alte state nu și-o pot permite și despre care unii au spus că ar denatura concurența pe piața unică a Uniunii Europene.

Comisia a spus că sprijinul de stat din surse regenerabile al Berlinului este limitat la ”minimul necesar” și include garanții pentru a minimiza denaturările concurenței.

Companiile trebuie să liciteze pentru ajutor în cadrul licitațiilor guvernamentale. Pentru a evita compensarea companiilor de două ori, Germania va elimina treptat sprijinul existent pentru producătorii de energie regenerabilă în perioadele de prețuri negative ale energiei, până în 2027.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
energie regenerabilă