Comisia Europeană a demarat o anchetă la Gazprom, suspectat că a majorat prețul gazelor naturale

Comisia Europeană a demarat o anchetă la Gazprom, suspectat că a majorat prețul gazelor naturale
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mar 2022

Comisia Europeană a efectuat o inspecție surpriză la birourile din Germania ale companiei rusești Gazprom, pe care o suspectează că a provocat o majorare a prețului gazelor naturale în Europa prin de abuz de poziție dominantă pe această piață, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rusia este suspectată încă de anul trecut că a limitat oferta de gaze naturale în Europa pentru a provoca o creștere a prețurilor, creștere care s-a agravat odată cu lansarea ofensivei rusești în Ucraina la finele lunii februarie, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

Executivul comunitar a recunoscut, într-un comunicat publicat joi, că a efectuat inspecții, împreună cu Autoritatea de reglementare în domeniul concurenței din Germania "la birourile mai multor companii care activează în domeniul furnizării, transportului și stocării gazelor naturale din Germania".

Bruxelles-ul nu a confirmat că ancheta sa a vizat grupul rus Gazprom, însă două surse europene au dezvăluit pentru AFP că investigațiile care au avut loc miercuri au vizat birourile grupului rus, precum și ale filialei sale de distribuție de gaze naturale Wingas.

"Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă preliminară a anchetei privind presupusele practici anticoncurențiale. Faptul că Comisia efectuează astfel de inspecții nu înseamnă că întreprinderile se fac vinovate de un comportament anticoncurențial și nu prejudiciază rezultatul investigației în sine", a precizat Executivul UE.

Invazia Ucrainei, lansată la 24 februarie, a dus la explozia prețului european de referință la gaze naturale, care în data de 7 martie a atins maximul istoric de 345 euro pentru un MWh. Între timp cotațiile au mai scăzut, fără a reveni sub pragul de 100 de euro, iar joi dimineața se situau la 125 euro pentru un MWh, față de mai puțin de 50 de euro în aceiași perioadă a anului trecut.

Războiul din Ucraina a scos la lumină dependența extremă a Uniunii Europene de gazele naturale rusești, care asigură 40% din consumul său, ceea ce limitează capacitatea de acțiune a UE împotriva Moscovei. De la debutul războiului cele 27 de state UE au adoptat sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, dar s-au abținut să vizeze sectorul gazelor naturale, chiar dacă acesta constituie o sursă esențială de venituri pentru Rusia, care poate astfel să își finanțeze efortul de război, mai scrie AFP.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
gazprom