Comisia Europeană "face pace" între România și Ucraina în problema gazelor

Comisia Europeană "face pace" între România și Ucraina în problema gazelor
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 dec 2019

Toți operatorii sistemelor naționale de transport al gazelor naturale de pe ruta transbalcanică, respectiv din Bulgaria, Republica Moldova, România și Ucraina, vor participa săptămâna aceasta, pe 12 decembrie, la o întâlnire organizată la Bruxelles de către Directoratul pentru Energie (DG Energy) al Comisiei Europene, dedicată pregătirii asigurării tranzitului în flux invers al gazelor pe coridorul transbalcanic și la care ar putea fi semnat și un act adițional la acordul de interconectare dintre operatorul român Transgaz și cel ucrainean Ukrtransgaz.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Informația a fost transmisă oficial de către Moldovagaz, principalul furnizor, transportator și distribuitor de gaze de peste Prut, controlat de gigantul rus de stat Gazprom.

"(...) reprezentanții SA „Moldovagaz” au informat despre ședința de lucru care va fi organizată la Bruxelles, în data de 12 decembrie curent, sub egida DG Energy, pentru a discuta etapa pregătirii tuturor operatorilor sistemelor de transport pe culoarul Transbalcanic de asigurare a transportului de gaze în regim revers, unde va fi discutată și semnarea unui supliment la Acordul de interconectare între „Transgaz”(România) și „Ukrtransgaz” (Ucraina)", se arată într-un comunicat al Moldovagaz, transmis astăzi după o întâlnire a reprezentanților companiei cu cei ai Ministerului Economiei de la Chișinău.

VIDEO 6 persoane au murit în urma unui atac armat într-un spital din Cehia CITEȘTE ȘI VIDEO 6 persoane au murit în urma unui atac armat într-un spital din Cehia

Cu o zi înainte a avut loc a avut loc o ședință operativă a șefului Moldovagaz, Vadim Ceban, cu directorii "subdiviziunilor structurale "ale companiei.

"Șeful Direcției livrare gaze Valentin Tonu a informat, că în cazul lipsei tranzitului gazelor naturale rusești pe teritoriul Ucrainei, se pregătește aprovizionarea cu gaze a țării noastre în flux revers de gaze naturale prin culoarul transbalcanic. În conformitate cu Suplimentul de prelungire a termenului Contractului de furnizare gaze în Republica Moldova pentru perioada 2020-2022 în perioada 16 – 20.12.2019 vor fi contractate capacitățile disponibile de transport gaze din Bulgaria și România. (...) Reamintim că pe 5 decembrie 2019 Președintele Consiliul de Administrație SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, s-a aflat la Stația de Măsurare Gaze Căușeni pentru a verifica personal mersul lucrărilor de reconstrucție care se efectuează pentru asigurarea alimentarii cu gaze naturale în regim revers a tuturor consumatorilor Republicii Moldova. SRL „Moldovatransgaz” cu suportul specialiștilor SRL „Tiraspoltransgaz” trebuie să finalizeze lucrările de reconstrucție necesare la 15 decembrie 2019. E vorba de alternativa de procurare a gazelor naturale la hotarul cu Romania (SMG Isaccea) și Ucraina (SMG Orlovka) pentru reversul prin rețelele magistrale din culoarul transbalcanic", a transmis luni Moldovagaz.

Potrivit publicației ICIS, sud-estul Europei și Turcia ar putea începe curând să fie aprovizionate cu gaze prin intermediul gazoductului TurkStream al Gazprom, care urmează să fie inaugurat oficial la Istanbul pe 8 ianuarie 2020, în prezența președintelui rus Vladimir Putin.

Startup-ul Medicai atrage 500.000 de euro într-o rundă de finanțare condusă de Sacha Dragic, fondatorul Superbet CITEȘTE ȘI Startup-ul Medicai atrage 500.000 de euro într-o rundă de finanțare condusă de Sacha Dragic, fondatorul Superbet

După cum a relatat Profit.ro, Transgaz va putea semna curând contractul de interconectare cu Ucraina care să respecte legislația europeană, statul vecin fiind pe cale să aibă un operator independent de sistem de transport al gazelor, care ar urma să opereze de la 1 ianuarie 2020, după ce autoritatea de reglementare a energiei de la Kiev a aprobat un proiect de certificare a acestuia. Anunțul a fost făcut de compania națională de gaze din Ucraina, Naftogaz, din care se va desprinde noul operator.

În aceeași zi, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) din România a publicat pe site-ul său un proiect de ordin referitor cadrul legal necesar asigurării cu gaze naturale din import atât dinspre Ucraina, cât și dinspre Bulgaria, în perioadele de vârf de consum.

Luna trecută, Ministrul PNL al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, spunea că semnarea de către Transgaz, cu omologul său ucrainean Ukrtransgaz, a acordurilor de interconectare a celor două sisteme naționale de transport gaze în punctele de interconectare Isaccea și Medieșu Aurit întârzie pentru că fiecare dintre cele două părți dorește ca stațiile de măsurare a gazelor din punctele respective se fie situate pe teritoriul său național.

FAN Courier încheie anul cu afaceri mai mari. Cum a trecut de infrastructura rutieră proastă și criza gravă a forței de muncă CITEȘTE ȘI FAN Courier încheie anul cu afaceri mai mari. Cum a trecut de infrastructura rutieră proastă și criza gravă a forței de muncă

El făcea această declarație în contextul unei discuții privind perspectiva ca Rusia și Ucraina să nu ajungă la un acord de prelungire a contractului de tranzit spre Europa al gazelor rusești extrase de Gazprom prin sistemul ucrainean de conducte, contract care expiră la finalul acestui an.

"La Isaccea se discută în continuare pentru interconectarea cu Ucraina, acolo avem probleme, și la Medieșu Aurit la fel, tot cu Ucraina avem probleme, datorită unor diferende cu Ucraina. Ei doresc ca stația de măsurare a gazelor să fie pe partea ucraineană, noi ne dorim să fie mai aproape de România, tocmai datorită unor suspiciuni care pot să apară, că nu se înregistrează corect, sistemele de măsură, sistemul european cu sistemul ucrainean. Cum am ajuns cu bulgarii, sunt convins că vom ajunge la o înțelegere și cu ucrainenii și i-am promis domnului director (al Transgaz, Ion Sterian – n.r.) că voi merge la miniștrii Economiei din Bulgaria, din Ungaria, din Ucraina pentru a debloca această problemă, precum și la Comisia Europeană, și vom face acest lucru", a spus Popescu la Realitatea TV.

Ukrtransgaz anunțase oficial cu o săptămână înainte că a finalizat modernizarea stației de măsurare de la Grebeniki, din regiunea Odessa, ceea ce îi va permite să primească gaze în sistem reverse flow din România, în ipoteza în care tranzitul de gaze din Rusia va fi stopat de la 1 ianuarie 2020La acea dată, omologul român, Transgaz, continua să rămână opac cu privire la relația cu Ucraina, șeful companiei, Ion Sterian, spunându-i public în ședința de Guvern de atunci premierului Ludovic Orban că îi va prezenta situația în această privință doar în absența presei, întrucât este vorba de "informații confidențiale".

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz ukrtransgaz interconectare
interconectare gaze naturale romania ucraina
importuri gaze
importuri gaze rusia
importuri gaze gazprom
aprovizionare gaze iarna