Comisia Europeană vrea să limiteze prețurile la energie

Comisia Europeană vrea să limiteze prețurile la energie
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 sep 2022

Comisia Europeană propune să se plafoneze o parte a prețurilor de gros ale electricității, să se adopte tarife reglementate pentru cei mai defavorizați și să se întărească măsurile care să incite la reducerea consumului, arată publicația belgiană Le Soir, citată de Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Executivul european a anunțat luni că pregătește „o intervenție de urgență” pe piața electricității pentru a limita creșterea facturilor gospodăriilor și companiilor, lucrând în același timp la „o reformă structurală” pentru a disocia prețurile electricității de prețurile gazului, care au crescut mult din cauza războiului din Ucraina.

Magistrala de metrou M4 Gara de Nord-Filaret va pierde finanțarea din PNRR CITEȘTE ȘI Magistrala de metrou M4 Gara de Nord-Filaret va pierde finanțarea din PNRR

Într-un document care va fi examinat pe 9 septembrie de miniștrii europeni ai energiei la Bruxelles, Comisia detaliază trei căi de măsuri de urgență începând prin plafonarea prețurilor de gros pentru anumite surse de electricitate.

În prezent, pe piața europeană, prețul de cost al ultimei surse de electricitate mobilizate să răspundă cererii în fiecare moment determină prețul ce este impus tuturor operatorilor de pe continent: or, este vorba adesea de o centrală pe gaz. Celelalte surse de energie (regenerabilă, nucleară, cărbune) vând electricitatea pe care o produc la un preț indexat la cursul gazului, mult superior costurilor lor de funcționare: Bruxellesul propune deci să se plafoneze prețurile plătite acestor centrale, pentru a pune capăt profiturilor excepționale obținute de energeticieni.

În schimb, statele membre ar putea „obține încasări fiscale suplimentare” (diferite în fiecare țară în funcție de mixul sau energetic), pe care le-ar putea folosi pentru a susține consumatorii cei mai vulnerabili: ajutoare directe, tarife reglementate, reduceri ale facturilor de electricitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
comisia europeana