Compania japoneză Jera va continua să importe gaze din zăcământul Sakhalin-2

Compania japoneză Jera va continua să importe gaze din zăcământul Sakhalin-2
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 aug 2022

Cea mai mare companie de generare energie din Japonia, Jera, a semnat un acord cu noul operator al zăcământului rus Sakhalin-2, pentru a continua să cumpere gaze lichefiate, după naționalizarea acestuia, a anunțat presa locală, citată de agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Jera, o companie mixtă a firmelor de electricitate Tokyo Electric Power și Chubu Electric Power, a semnat joi acordul, care menține aceeași termeni contractuali de dinainte ca proiectul să fie adjudecat de o filială a companiei ruse Gazprom, conform agenției nipone de știri Kyodo.

ULTIMA ORĂ Centrala termoelectrică Mintia - cumpărată de grupul arab Mass Holding. Investiții promise de peste 1 miliard de euro. Una dintre cele mai importante tranzacții pentru sectorul energetic românesc. Istoria Centralei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Centrala termoelectrică Mintia - cumpărată de grupul arab Mass Holding. Investiții promise de peste 1 miliard de euro. Una dintre cele mai importante tranzacții pentru sectorul energetic românesc. Istoria Centralei

Președintele rus, Vladímir Putin, a semnat decretul pe 30 de iunie pentru transferul activelor Sakhalin Energy, care opera Sakhalin-2, către filiala Gazprom, ceea ce, practic, pune proiectul sub controlul Guvernului rus, scrie EFE.

Acțiunile Sakhalin Energy erau deținute de Gazprom (50%), compania britanică Shell (27,5%) și cele japoneze Mitsui (12,5%) și Mitsubishi (10%), arată Agerpres.

Restructurarea prevede ca investitorii străini să primească acțiunile care le revin, dacă notifică Executivul rus, luna aceasta, că vor să rămână în proiect.

În timp ce Shell anunțase deja, înainte de naționalizare, intenția sa de ieșire din proiect, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, care a determinat multe companii europene și americane să se retragă din proiecte energetice cu Rusia, japonezele Mitsui și Mitsubishi au decis să rămână în Sakhalin-2.

Guvernul nipon a cerut companiilor să rămână în proiect pentru a garanta o furnizare stabilă de gaze în țară, foarte dependentă de importurile de resurse naturale.

Sakhalin-2 a produs și exportat 11,6 milioane tone de gaze naturale lichefiate în 2021, din care mai mult de jumătate (circa 6 milioane tone) au plecat spre Japonia.

Țara asiatică depinde de importuri în proporție de aproape 98 % pentru gazul pe care îl consumă și Rusia este a cincea sa mare sursă pentru acest combustibil. Sakhalin-2 asigură circa 10% din gazele lichefiate pe care le importă Japonia.

viewscnt
Afla mai multe despre
jera
gaze