Compania Telekom Romania ar putea fi obligată să-și demoleze rețelele instalate pe 70.000 de stâlpi ai Enel Muntenia

Compania Telekom Romania ar putea fi obligată să-și demoleze rețelele instalate pe 70.000 de stâlpi ai Enel Muntenia
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 7 feb 2016

Telekom Romania Communications (fost Romtelecom) ar putea fi obligată să-și demoleze și dezafecteze rețelele de telecomunicații instalate pe 70.000 de stâlpi de joasă tensiune aparținând Enel Distribuție Muntenia, dacă o hotărâre în acest sens a instanței de judecată va rămâne definitivă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"Obligă pârâtul la demolarea și dezafectarea, în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, a rețelelor de telecomunicații aparținând pârâtului amplasate pe cei 70.014 stâlpi de susținere ai rețelelor electrice aeriene de distribuție de joasă tensiune aparținând reclamantului. În caz contrar, reclamantul este autorizat să procedeze la demolarea și dezafectarea rețelelor de telecomunicații pe cheltuiala pârâtului. Obligă pârâtul să plătească reclamantului cheltuieli de judecată în cuantum de 20 lei reprezentând contravaloarea taxei judiciare de timbru. Cu drept de apel, în termen de 30 zile de la comunicare", se arată într-o decizie a Judecătoriei Sectorului 1 București din 21 ianuarie.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Telekom Romania Communications nu au dorit să facă niciun comentariu pe acest subiect.

Enel Distribuție a dat în judecată Telekom în august anul trecut, acuzând operatorul de telefonie că nu a respectat condițiile tehnice și de preț în ceea ce privește utilizarea stâlpilor care aparțin companiei italiene.

Enel aduce în fruntea operațiunilor din România un grec, șeful diviziei de regenerabile pentru Europa de Est CITEȘTE ȘI Enel aduce în fruntea operațiunilor din România un grec, șeful diviziei de regenerabile pentru Europa de Est

În octombrie 2015, în declarații acordate Profit.ro, Enel vorbea despre un conflict între cele două companii, în timp ce Telekom lăsa de înțeles că ar fi o simplă negociere pentru prelungirea contractului de închiriere a stâlpilor.

Potrivit informațiilor Profit.ro, valoarea pretențiilor Enel se ridicau la câteva sute de mii de euro.

“Pe parcursul derulării anumitor relații contractuale dintre Telekom Communications România SA și operatorii de distribuție din cadrul grupului Enel în România, între părți au intervenit unele diferende cu privire la anumite aspecte tehnice și financiare legate de utilizarea de către Telekom a stâlpilor deținuti de Enel, în conformitate cu reglementările în domeniul energiei, precum și cu politica de preț aplicată tuturor solicitanților de acces la infrastructura Enel”, afirmau reprezentanții companiei italiene.

Pe de altă parte, furnizorul de servicii de telefonie, televiziune și internet lăsa de înțeles că este vorba de o negociere comercială, nu despre un conflict.

Consumatorii de gaze cu facturi restante ar putea căpăta dreptul de a cere eșalonarea datoriilor CITEȘTE ȘI Consumatorii de gaze cu facturi restante ar putea căpăta dreptul de a cere eșalonarea datoriilor

"Confirmăm existența unui impas în negocierile comerciale dintre Telekom România și Enel, derulate în vederea extinderii colaborării contractuale care are ca obiect închirierea stâlpilor Enel ca suport pentru rețelele Telekom Romania", arătau reprezentanții nemților. Mai mult, Telekom sublinia că speră într-o rezolvare amiabilă a diferendului, "în linie cu principiile care au stat la baza colaborării anterioare".

Atât Enel, cât și Telekom au arătat că nu pot da mai multe detalii, fiind vorba despre un proces în desfășurare.

Telekom Romania Communications este unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicații. Acționarii companiei sunt OTE International (Grecia) - 54,01% și Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională - 45,99%. 

La finele lunii septembrie 2015, Telekom Romania avea 5,91 milioane de clienți pe segmentul telefoniei mobile, în scădere cu 0,7% față de septembrie 2014, iar numărul de clienți pe telefonie fixă a scăzut cu 6,8%, la 2,11 milioane.

În perioada analizată, veniturile Telekom Romania au fost de 721 milioane de euro, în scădere cu 3,9%. Indicatorul EBITDA a fost de 152 milioane de euro, în declin cu 22,4%.

Defalcat, Telekom Romania Communications a obținut venituri de 414 milioane de euro, în declin cu 5% față de septembrie 2014.

Enel este cel mai mare distribuitor de energie electrică din România acoperind Bucureștiul și județele Ilfov și Giurgiu prin Enel Muntenia Sud, Dobrogea prin Enel Dobrogea și Banatul prin Enel Banat. Doar în zona de sud a Munteniei, compania are peste 1,1 milioane de clienți.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
enel muntenia
enel distributie muntenia
telekom
stalpi de joasa tensiune