Complexul Energetic Oltenia - aviz guvernamental pentru ajutor de salvare

Complexul Energetic Oltenia - aviz guvernamental pentru ajutor de salvare
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 feb 2020

Complexul Energetic Oltenia va primi un împrumut din Trezorerie în cuantum de 1,2 miliarde lei, sub forma unui ajutor de salvare, în baza unei ordonanțe de urgență semnată de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ajutorul trebuie avizat de Comisia Europeană.

Anterior, Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC), din care fac parte companii precum Alro, Liberty Galați sau CRH, au atras atenția că orice schemă suplimentară de sprijinire a sectorului energetic anulează competitivitatea industriei românești, în lipsa unor măsuri similare pentru sectoarele industriale, implementate la nivelul Uniunii Europene.

Astfel, ABIEC își manifestă "îngrijorarea profundă" privitor la demersurile Guvernului în legătură cu mecanismul de sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO) prin care, timp de 10 ani de zile, toți consumatorii finali de energie electrică ar urma să plătească până la 10,5 miliarde de lei pentru a susține costurile cu certificatele de emisii CO2 pe care CEO trebuie să le cumpere pentru a produce energie electrică.

CITEȘTE ȘI Nu rata întâlnirea cu Nouriel Roubini la cea mai importantă conferință din 2019 - 11 noiembrie, JW Marriott

Profit.ro a relatat recent că marile companii de stat aflate în subordinea Guvernului au primit în ultimii șapte ani, de la stat, subvenții de 50 de miliarde de lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro. În același interval, dividendele și vărsămintele companiilor la buget din profitul net obținut au fost de trei ori mai reduse.

Complexul Energetic Oltenia (CEO), unul din cei mai mari producători de energie din țară, are circa 13.000 de angajați.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de afaceri deține 77,15% din acțiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din acțiuni. Restul acțiunilor aparțin Electrocentrale Grup (0,84%) și Societății pentru Închiderea – Conservarea Minelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret energie
scumpire energie
subventii energie