CONFIRMARE Electrica SA a obținut finanțare PNRR pentru proiectul unei instalații de stocare de energie ce va fi construită lângă o fostă centrală din Mureș, dezafectată

CONFIRMARE Electrica SA a obținut finanțare PNRR pentru proiectul unei instalații de stocare de energie ce va fi construită lângă o fostă centrală din Mureș, dezafectată

Amplasamentul fostei CET Fântânele. Sursă foto: Wikipedia

scris 18 sep 2024

Grupul de furnizare, distribuție și producție de energie electrică Electrica SA, listat la Bursa de Valori București și la care Ministerul Energiei este cel mai mare acționar, cu 49,8% din capital, a anunțat că a obținut finanțare nerambursabilă pentru un proiect de construire a unei instalații de stocare de energie în comuna Fântânele, din județul Mureș, proiect anunțat în premieră de Profit.ro.

Capacitatea de stocare a viitoarei instalații va fi de 69,93 MWh, iar valoarea totală a proiectului este de circa 21,8 milioane euro plus TVA, din care valoarea fondurilor nerambursabile reprezintă 3,4 milioane euro, cam 20% din valoarea totală eligibilă, a transmis compania.

Urmărește-ne și pe Google News
Cotațiile la grâu scad după atenuarea temerilor privind problemele de aprovizionare din Marea Neagră CITEȘTE ȘI Cotațiile la grâu scad după atenuarea temerilor privind problemele de aprovizionare din Marea Neagră

Ne bucurăm că am reușit să fim printre cei care vor accesa fondurile din PNRR pe acest pilon, un stimulent atât de necesar în contextul tranziției energetice accelerate. Această realizare reprezintă încă un pas în atingerea obiectivului nostru strategic de a accesa cât mai multe fonduri nerambursabile pentru investiții. Tehnologia de stocare a energiei în baterii oferă multiple beneficii, cele mai importante fiind flexibilitatea și stabilitatea rețelei, necesare pentru integrarea surselor de energie regenerabilă. De asemenea, poate contribui la reducerea costurilor și protejarea infrastructurii critice″, a declarat CEO-ul Electrica SA, Alexandru Chiriță.

Amplasamentul proiectului se află în proprietatea unei companii de stat deținute integral de Ministerul Energiei, Electrocentrale Grup, cu care Electrica SA a încheiat contract de superficie. În apropiere se află o fostă centrală pe gaze naturale de 250 MW, pusă în funcțiune în etape, în 1954 și 1966, și scoasă definitiv din funcțiune în 1997, pentru care au existat idei de resuscitare.

Instalația va utiliza baterii litiu-ion și va avea o capacitate de aproape 70 MWh, cu o putere instalată de 35,2 MW și randament pe ciclu de încărcare-descărcare de minimum 90,5%. Vor exista 185 de baterii și 16 invertoare bidirecționale.

Olanda anunță o politică de azil mai strictă. „Presiune ridicată asupra instituțiilor și modului nostru de viață!”. Mesaj și către studenții străini CITEȘTE ȘI Olanda anunță o politică de azil mai strictă. „Presiune ridicată asupra instituțiilor și modului nostru de viață!”. Mesaj și către studenții străini

Sistemul de stocare va achiziționa energie electrică pentru încărcare în perioadele de gol de sarcină în sistemul energetic național (SEN), respectiv energie hidro și eoliană în intervalul 02:00-05:00 și energia fotovoltaică între 13:00 și 15:00, cu o medie de 1,3 cicluri pe zi.

Livrarea energiei electrice în SEN se va realiza în perioadele de vârf de sarcină, în funcție de cererea din piață, pentru a conduce la o aplatizare globală a curbei de sarcină și pentru a crește ponderea surselor regenerabile de energie electrică în mixtul energetic global, prin eliminarea necesității funcționării surselor convenționale pentru acoperirea vârfurilor de sarcină, în perioadele 09:00 – 11:00 și/sau 18:00 – 21:00″, se arată în documentația proiectului.

Perioada de implementare ar urma să fie de 2 ani din momentul obținerii tuturor avizelor, acordurilor și autorizațiilor necesare.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa proiect stocare
electrica sa stocare fântânele
investiții stocare energie