CONFIRMARE OMV Petrom a achiziționat participația de 43% a OMV la perimetrul offshore Han-Asparuh din Bulgaria. La ce preț s-a efectuat tranzacția?

CONFIRMARE OMV Petrom a achiziționat participația de 43% a OMV la perimetrul offshore Han-Asparuh din Bulgaria. La ce preț s-a efectuat tranzacția?
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 31 aug 2020

OMV Petrom a finalizat, așa cum anticipa Profit.ro, tranzacția pentru achiziția OMV Offshore Bulgaria GmbH de la OMV Exploration & Production GmbH, obținând astfel o participație de 42,86% în perimetrul offshore Han-Asparuh, din apropierea perimetrului Neptun Deep, pentru care deține, alături de Exxon, licența de explorare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Inițial, OMV Petrom ar fi trebuit să dețină, în urma acestei tranzacții, doar 30% din participația în proiectul din Marea Neagră, însă, în urma retragerii Repsol, autoritatea de reglementare din Bulgaria a aprobat alocarea participației de 30% a Repsol către ceilalți doi parteneri rămași. Astfel, participația OMV Petrom în perimetru, prin intermediul OMV Offshore Bulgaria GmbH, este acum de 42,86%, alături de Total (57,14%) în calitate de operator.

OMV Petrom nu a dezvăluit prețul la care s-a efectuat transferul companiei deținute de OMV, însă la începutul lunii februarie, directorul financiar al principalului producător de petrol și gaze din România, Alina Popa, preciza că OMV Petrom urmează să plătească OMV Exploration & Production aproximativ 27 de milioane de euro pentru achiziționarea părților sociale deținute la OMV Offshore Bulgaria.

Consiliul Concurenței analizează operațiunea de externalizare a unor servicii de către OMV Petrom CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței analizează operațiunea de externalizare a unor servicii de către OMV Petrom

“Este adevărat, vom prelua întreg pachetul (de 42,86% de la OMV - n.r.) și nu există un plan de modificare a prețului. Acesta a fost stabilit de un consultant independent special angajat în acest sens”, a confimat, la rândul său, la finalul lunii iulie, șeful diviziei upstream a OMV Petrom, Peter Zeilinger, răspunzând unei întrebări Profit.ro.

“Această achiziție este un pas important în strategia noastră de a ne extinde operațiunile Upstream în regiune. OMV Petrom desfășoară activități în Marea Neagră de peste patru decenii ca operator și a dobândit o experiență valoroasă în ceea ce privește apele de mare adâncime în calitatea sa de non-operator în cadrul licenței pentru Neptun Deep din România”, afirmă Zeilinger.

Potrivit presei bulgare, cele două companii intenționează să investească 3,3 milioane euro în operațiuni de explorare în următorii doi ani.

În 2012, guvernul bulgar a atribuit perimetrul de explorare Han-Asparuh consorțiului format din OMV (30%), Total (40%) și Repsol (30%).

Han-Asparuh este situat în vestul Mării Negre, în Bulgaria, la sud de perimetrul Neptun Deep din România și se întinde pe o suprafață de 13.819 km² cu o adâncime maximă a apei de peste 2.000 m.

Activitățile de explorare au început în 2012 și au inclus studii geologice și geofizice precum și forajul a trei sonde de explorare.

Prima sondă de explorare, Polshkov-1, a fost forată de acest joint venture în 2016. A urmat forajul altor două sonde de explorare în 2017 (Rubin 1) și 2018 (Melnik 1).

O campanie extinsă de achiziție seismică 3D a fost finalizată în mai 2020, pe o suprafață de 5.614 km². În prezent, datele seismice sunt procesate și, în funcție de rezultate, joint venture-ul va desfășura activități viitoare de explorare.

OMV Petrom este deja prezent în Bulgaria, prin activitățile de distribuție carburanți sub brandul OMV.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
han-asparuh
bulgaria
omv
tranzactie